Jóval könnyebb lesz pártot alapítani

Nem lesz alacsonyabb küszöb az önkormányzati választáson az új szabályozás szerint.
Hirdetés

Elfogadta a választási reformcsomag egy részét – a párttörvényt, a pártfinanszírozási törvényt és az önkormányzati választási törvényt – szerdai ülésén a képviselőház.

Az új önkormányzati választási törvény szerint a megyei tanácsok elnökeit már nem közvetlenül választják, hanem a képviselőtestület utólag választ elnököt saját tagjai közül.

A polgármestereket továbbra is egy fordulóban, egyszerű többséggel választják.

A képviselőház nem fogadta el a RMDSZ azon javaslatát,

hogy a választási küszöböt szállítsák le három százalékra, így továbbra is azok a szervezetek juthatnak képviselethez az önkormányzatokban, amelyek megkapják a voksok legalább öt százalékát.

A párttörvény egyik legfontosabb újdonsága az, hogy

megkönnyíti a pártalakítást.

Az új szabályozás szerint politikai pártot legkevesebb három alapító tag hozhat létre, ehhez már nem szükséges legkevesebb 25 ezer támogató aláírás a 41 megye közül legalább 18-ból és Bukarestből.

Hirdetés

Ugyanakkor csökken a pártok választásokon való részvételéhez szükséges támogató aláírások száma is. A törvény azt is kimondja, hogy a pártok országos, vagy helyi szinten, illetve mindkét szinten megalakulhatnak és működhetnek.

Fontos módosítás az is, hogy

egy pártot ezentúl nem törölhet a bíróság a pártjegyzékből,

ha két egymást követő választáson nem kap legalább 50 ezer szavazatot. Viszont továbbra is érvényes az a kitétel, hogy a Bukaresti Törvényszéken kérni lehet a két egymást követő parlamenti választáson nem induló párt megszüntetését.

 

Hirdetés