A makfalvi helységnévtáblák miatt nem tud aludni Maros megye prefektusa

A Hármasfalut alkotó települések hagyományos nevét tüntették fel. A kormánymegbízottat zavarja a történelem.
Hirdetés

Nem fogjuk levenni a táblákat, inkább vállaljuk a pert – jelentette ki a Népújságnak Vass Imre, Makfalva község megbízott polgármestere arra a legutóbbi prefektusi felszólításra reagálva, hogy tíz napon belül távolítsa el a Hármasfalut alkotó települések – Csókfalva, Atosfalva, Székelyszentistván – határában elhelyezett helységnévtáblákat.

Lucian Goga kormánymegbízott folyó év április 8-án, a megyei közúti rendőrség jelentésére hivatkozva, átiratban szólította fel Makfalva önkormányzatát a Hármasfaluban felállított helységnévtáblák eltávolítására, mivel veszélyeztetik a közúti forgalom biztonságát. Vass Imre megbízott polgármester április 15-i válaszában kifejtette, hogy az ominózus táblák nem szabvány szerinti útjelzők, turisztikai céllal helyezték ki magánterületre, hogy az arra járók megismerhessék a kommunizmus idején eltörölt hagyományos helységneveket.

Április 20-án újabb átirat érkezett a prefektúra intézményétől, amelyben, „a kormány helyi képviselőjeként, amely a megyében az alkotmány, a törvények, a kormányrendeletek és határozatok alkalmazására felügyel”, felszólítja Makfalva önkormányzatát, 10 napon belül távolítsa el a Hármasfaluban kihelyezett táblákat.

Vass Imre április 27-i válaszában kijelenti, hogy a prefektus által idézett törvénycikkelyeket tiszteletben tartotta az önkormányzat, amiről meggyőződhet, aki a községbe látogat. A három vitatott magyar helységnévtáblát 2013-ban helyezte ki az önkormányzat.
 

Hirdetés