Elkaszálták a szenátorok a szexuális felvilágosítást

Pontosabban azt a javaslatot, hogy a felvilágosítást is tartalmazó tantárgy opcionálisból kötelezővé váljon.
Hirdetés
Leszavazták ma a szenátorok azt a javaslatot, hogy az Oktatás az egészségért nevű tantárgy opcionálisból kötelezővé váljon. A képviselők korábban elfogadták a javaslatot, de az ügyben a szenátus szava volt a döntő.
 
A javaslatot az orvosként is praktizáló moldvai szenátor, Tudor Ciuhodaru nyújtotta be, és az a kollégája magyarázta el, miért nem volt esélye sem, akinek miniszteri mandátuma alatt bevezették ezt az opcionális tantárgyat: Ecaterina Andronescu. A szenátor elmondta, a tantervet az oktatási minisztérium változtathatja meg a Neveléstudományok Intézetén keresztül, mert ennek a szakemberei dolgozzák ki a tananyagot és a tanmenetet. 
 
Andronescu szerint ha most elfogadták volna ezt a törvényjavaslatot, precedenst teremtett volna arra, hogy bárki bármit bevezthessen így a kötelező iskolai tananyagba.
 
A javaslattévő szenátor szerint viszont azért lenne fontos, hogy kötelezővé váljon ez a tantárgy, amelynek keretében személyes higiéniáról, súlyos betegségek megelőzéséről, droghasználat hatásairól és a szexuális életről tanulnak a diákok, mert Romániában a legmagasabb a halállal végződő abortuszok száma Európában, a nem szakszerű abortuszok száma, vezetjük a hepatitisz B és C megbetegedések, a tuberkulózis, a méhnyakrák, a szív- és érrendszeri megbetegedések európai ranglistáit, miközben az utolsó vagyunk szervadományozásban és az influenza megelőzésében. Ciuhodariu szerint ezt megfelelő oktatással meg lehetne változtatni.
 

Hirdetés