Nincs kártya? Sokba kerülhet az orvosi ellátás!

Csak óvatosan a sok miccsel. Ha ugyanis nincs egészségügyi kártyánk, sokba kerülhet a túlzabálás kezelése.
Hirdetés

Figyelem! Május elseje nem csak a Munka Nemzetközi Ünnepe. Hanem az egészségügyi kártyák kötelező bemutatásának kezdő időpontja is, amennyiben a román állampolgár valamely orvosi szolgáltatást igényel.

De hogy a folyamat egyáltalán működhessen, a polgárnak előbb aktiválnia kell a kártyáját. Az aktiválás bármely orvosi szolgáltatónál megejthető, kivéve gyógyszertárak és orvosi eszközök forgalmazói. A polgárnak ki kell választania egy négy számjegyű PIN kódot, amit nem árt, ha megjegyez, mert minden egyes orvosi szolgáltatás igénylésénél szüksége lesz rá.

Ha a polgár nem mutatja fel a kártyát (nincs nála, elvesztette, elfelejtette a kódot stb.) akkor bizony fizetnie kell az igényelt, vagy épp szükséges orvosi ellátásért.

A kártya ugyanakkor az egészségügyi biztosítás meglétének igazolására is szolgál. Ha a polgárnak nincs biztosítása, nem jogosult az ingyenes paraklinikai vizsgálatokra, sem ingyenes vagy kedvezményes árú receptekre.

Ha kártya ne adj’ isten elvész vagy meghibásodik, a polgár egyszerűen beszerez egy újat. Vagyis: bead egy kérvényt a legközelebbi egészségügyi biztosítóhoz, csatolja személyi igazolványának másolatát, továbbá a bizonylatot, miszerint befizette az új kártya ellenértékét, 15,5 kemény lejt, az egészségügyi kasszába.

Hirdetés

Az egészségügyi kártyára vonatkozó bármely információért ez az ingyenes telefonszám hívható: 0800800950.

Jó majálisozást mindenkinek! De azért óvatosan a sok miccsel, mert ha nincs aktív kártya, sok pénzbe kerülhet.

Hirdetés