Véget ért Török Zsolt kálváriája

Az aradi hegymászót helikopterrel mentették ki a Mount Everestről.
Hirdetés

Török Zsolt volt az utolsó romániai hegymászó, aki a Mount Everesten rekedt, de csütörtökön őt is kimentették helikopterrel az Everest déli oldalán lévő alaptáborából – jelentette a Mediafax hírügynökség a román külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

A külügyi kommüniké nem nevezte meg az aradi hegymászót, csak azt tudatta, hogy az utolsó román alpinista is biztonságba került egy közeli településen a szombati nepáli földrengés nyomán a Mount Everesten bajba került négy román alpinista közül. A hírügynökség szerint azonban egyértelműen a felszerelése nélkül maradt Török Zsoltról van szó, hiszen egyik társa, Iustin Ionescu szerdai Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy négyük közül már csak Török Zsolt maradt az alaptáborban.

Török Zsoltot a Mount Everest oldalában találta a szombati nepáli földrengés, és az általa előidézett lavina. A hegymászó keddig az egyes táborban tartózkodott, ahonnan helikopterrel szállították le az alaptáborba, az éjszakát még ott töltötte.
 
Az aradi alpinista egyik hegymászótársa, Marius Iliescu is megerősítette csütörtök délután a hírt Facebook-oldalán. Szerdán még azt közölte, hogy a lavina Török Zsolt sátrát is elsodorta, teljes felszerelését tönkretette, és csak a rajta lévő ruhái maradtak meg. Úgy tudni, az aradi hegymászó lába is megsérült, iratait és pénzét is csak hosszas keresgélés után találta meg a lavina sújtotta alaptáborban.

Hirdetés