Tíz nap alatt mintegy 26 ezer aláírást hozott össze az összefogás

Az RMDSZ, MPP és EMNP Kovászna megyei szervezeteinek összefogása révén mindeddig 26 ezren írták alá a kovásznai szívkórház névváltoztatása elleni petíciót.
Hirdetés

Több mint 26 ezer aláírást gyűjtött a három erdélyi magyar politikai párt az ellen tiltakozva, hogy Kovászna fürdővárosban az egészségügyi minisztérium az önkormányzat megkérdezése nélkül változtatta meg a helyi szívkórház nevét – jelentették be hétfőn a kezdeményezők.

Április elején a bukaresti minisztérium Benedek-Teculescu Szív és Érrendszeri Rehabilitációs Kórházra változtatta a korábban csak Benedek Géza intézményalapító főorvos nevét viselő kórház elnevezését.

Az RMDSZ háromszéki területi szervezetének aláírásgyűjtési akciójához az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is csatlakozott. A három párt hétfői közös sajtótájékoztatóján bejelentették: az aláírásokat szerdán adják át az egészségügyi miniszternek – olvasható az RMDSZ tájékoztató hírlevelében.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke jó kezdetnek értékelte a pártok összefogását. Hozzátette: tíz nap alatt 22 ezer magyar és román személy látta el kézjegyével az aláírásgyűjtő íveket, közel 4 ezren az interneten írtak alá. A kórházban dolgozó orvosok is egy emberként álltak ki a Benedek Géza név megtartása mellett – tette hozzá.

Benedek Erika, az EMNP Kovászna megyei elnöke elmondta: a kovásznai kórház névváltoztatása az erdélyi magyarság életében olyan szimbolikus ügy, amely fölött nem lehet szemet hunyni. Az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy az átnevezés módszere általánossá vált, és erre a magyarság reakciója csak a teljes elutasítás és tiltakozás lehet – mondta.

Hirdetés

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke kifejtette: nem az számít, hogy ki milyen politikai párthoz tartozik, hanem az ügy. Rámutatott: a magyarságnak össze kell tartania, mert másképp nem tud eredményt felmutatni. Kijelentette: nem lehet semmibe venni azoknak az embereknek a munkáját, akik nagyot alkottak, így Benedek Géza kardiológus tevékenységét sem.

Az egészségügyi minisztérium helyi román civil szervezetek javaslatára Nicolae Teculescuról, a kórház egyik volt orvosáról nevezte el az intézményt, aki a helyi magyar sajtó szerint nem rendelkezett orvosi oklevéllel, érdemei tisztázatlanok, és nem teszik indokolttá a kórház átnevezését.

Fotó: Kocsis B. János/Maszol.ro

Hirdetés