Egyelőre leállították a Nyárád környezetének szétverését

Mederszabályozás címén az illetékesek mindent tönkretettek volna, ami az útjukba kerül.
Hirdetés

A nyárádszeredai székhelyű Natura 2000 Gondnokságnak egyelőre sikerült megfékeznie azt a rombolást, amely a Nyárád folyó egy hónapja elkezdődött mederszabályozási munkálataival vette kezdetét. A harminc kilométeres folyószakaszt érintő árvízvédelmi munkálatokat a Környezetvédelmi Minisztérium által kiírt uniós pályázatból finanszíroznák, melynek értéke több mint tizenöt millió euró.

A Kis-Küküllő Térségi Társulás Balavásár–Szováta, valamint a Milvus Csoport és a Nyárádmente Kistérségi Társulás 2011-ben elnyerték a négy Natura 2000 terület gondozásának jogát Nyárád és Küküllő mente Natura 2000 Gondnokság elnevezéssel. A több mint kilencvenezer hektárnyi terület Hargita, Maros és Szeben megyében negyvenegy községet és több mint százötvenezer lakost érint.

A Környezetvédelmi Minisztériummal kötött szerződés értelmében a három élőhelyvédelmi és egy madárvédelmi terület felügyeleti jogát 2022-ig végzi a Natura 2000 természetvédelmi gondnokság, mely nemrég visszavonta a tavaly júniusban kibocsátott engedélyét és feljelentést tett a környezetvédelmi őrségen az általuk kibocsátott engedélyben foglalt feltételek semmibevétele okán.

Az előzményekhez tartozik, hogy a vízügyi igazgatóság a Környezetvédelmi Operatív Program 5-ös tengelye mentén környezetvédelmi pályázatot nyert árvízvédelmi munkálatokra. A kivitelezési munkálatok megkezdéséhez szükséges környezetvédelmi engedély kibocsátásához a Natura 2000 Gondnokságnak az engedélyére is szükség van, a Nyárád folyó nagy része ugyanis Natura 2000 természetvédelmi terület.

Hirdetés

Kovrig Zoltán, a gondnokság igazgatója elmondta, a fő gond a mederszélesítés, valamint a három méter magas árvízvédelmi töltések felépítése, ami lecsökkenti a vízhozamot. A folyómeder egyenesítésével felgyorsítják a víz lefolyását, ami mélyíti a medret és hosszú távon súlyosbíthatja azt a vízhiányt, amivel a Nyárád mentén amúgy is küszködnek. A másik negatív hatás a termőterületek árvízhiánya, mert a terméshozamot a megáradt folyó hordaléka tette termékenyebbé, ezáltal vált híressé a nyárádmenti zöldségtermesztés. A horgászok is rossz szemmel nézik a horgászterületek eltűnését, a halállomány csökkenését. Ugyanakkor a part menti fák kivágása, a növényzet teljes kiirtásának következményei is felmérhetetlen károkat okoznak.

Kép: vasarhely.ro

Hirdetés