Megint gond van a magyar névtáblákkal Hármasfaluban

A Maros megyei prefektus leszedetné a hagyományos településneveket jelölő táblákat.
Hirdetés

Diszkriminatívnak ítéli és tiltakozik Lucian Goga Maros megyei prefektusnak (portrénkon) a hármasfalui hagyományos helységnévtáblák eltávolítására vonatkozó felszólítása ellen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből. A Kiss Károly, a Makfalvi Székely Tanács elnöke által aláírt közlemény szerint a kormánymegbízott április nyolcadikán átiratban utasította a makfalvi polgármesteri hivatalt, hogy távolítsák el a Hármasfaluban felállított, a három település – Csókfalva, Székelyszentistván, Atosfalva – hagyományos nevét magyarul és románul tartalmazó táblákat.

A prefektus szerint ugyanis azok nagyon hasonlítanak az útjelző táblákra, így könnyen összetéveszthetők azokkal, és veszélyeztetik a forgalom biztonságát. A közlemény szerint a prefektus átiratában arra is kitért, hogy minderre a Maros megyei rendőrség hívta fel a figyelmét.

A prefektus felszólítására a község vezetősége elutasító választ adott, diszkriminatívnak ítélve azt, derül ki a közleményből. Eszerint Vass Imre alpolgármester április 15-én kelt válaszában egyebek mellett leszögezi: a táblák nem szabvány szerinti útjelzők, hiszen turisztikai céllal magánterületre helyezték ki azokat, hogy az arra járók megismerjék a kommunizmusban eltörölt egykori helységneveket.

Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva az 1950-es évek elején veszítette el nevét, amikor az összevonásukkal újonnan létrejött települést a hatóságok Hármasfalura keresztelték át.
 

Hirdetés