Oláh-Badi Levente, a száguldó filmes

Több mint félezer videó és egyéb filmes munka. Ez Oláh-Badi Levente (nem mellesleg a Főtér.ro munkatársa) jelenlegi mozgóképes termése.
Hirdetés

Egy tűt (na jó, ötöt) sem lehetett leejteni tegnap, április 14-én este a Bulgakov átszabott „irodalmi szalonájában”. A nagyérdemű közönség lélegzetvisszafojtva várta az erdélyi magyar filmes préri legviccesebb, száguldó rendezőjét, Oláh-Badi Leventét.

Az Erdélyi Magyar Filmszövetség ügyesen választott: bárki mérget vehetett arra, hogy a one (sőt, more) man show nem marad el.

Boros Lóránd moderátor szerény emberként mutatta be az alkotót, akinek mellesleg hat oldalas önéletrajza van. A meghívott szégyenlős mosoly kíséretében megpróbálta kitépni a papírköteget a mod kezéből, sikertelenül.

És a közönség megtudhatta, hol, mikor született Oláh-Badi Levente, hol koptatta az iskola-, majd egyetempadot, hány filmet, hány videót készített, hol dolgozott operatőrként, hány színészi szerepe volt, és hány díjat zsebelt be. 

 

 

Az eddigi életművet tekintve a rendező (aki jelenleg és nem mellesleg a Főtér.ro videoszerkesztője) alkotói pályájának legmarkánsabb időszaka a Manna-korszak. 2008-ban kezdett el dolgozni a manna.ro portálnál, ami azért fontos, mert ott működött az időközben camp-kultikus hírnevet szerző Kukker videomegosztó.

A moderátor merész ugrással egyenesen Charlie Chaplinhez hasonlította Oláh-Badi Leventét, kukkeres munkássága alapján. Aki, Chaplinnel ellentétben, bizonyos önmarcangoló attitűddel beszélt a legendás Kukker-videókról, és általában a mozgóképezésről. 

 

 

Itt kell megjegyeznünk, hogy Oláh-Badi Levente neve, ha tetszik neki, ha nem, immár örökre összefonódik a transzszilván köztudatban a Jakab-Benke Nándoréval. Ő volt ugyanis az az ember, aki alkotónkat kukkerezni csábította. És jól tette, mert a csapat (kettejükön kívül állandóbb jelleggel Kürti István és Szén János) nagy lendülettel, időnként csipetnyi zsenialitással kiforgatta a sarkaiból a magyar nyelvű online mozgókép enyhén szólva ásatag világát.

Badi elmesélte, milyen ritmusban dolgoztak. Nos, ez nyugodtan nevezhető lélegzetelállítónak. Heti három (HÁROM!) videót kellett elkészíteni, ami, ugye azt jelenti, hogy kétnaponta egyet (vasárnap kivéve). Eleinte mások, barátok, haverok, ismerősök, profik, amatőrök is csatlakoztak a kukkeres csapathoz, viszont idővel kikoptak a kemény mag mellől, tekintettel arra, hogy nem tudtak nekik fizetni. A kelet-európai filmesek turáni átka, a pénztelenség a Kukkert sem kímélte.

Badi szerint a Kukker legnagyobb érdeme, hogy lehetett ilyesmit csinálni. Viszont nem biztos, hogy szabad lett volna. Ugyanis a fent ismertetett okok miatt rengeteg félresikerült, be nem fejezett videót engedtek ki a kezük közül.

Viszont nyugodt lélekkel kijelenthető, hogy a több selejt a gyors munka eredménye, és elképzelhető, hogy egy lassúbb munkaritmus mellett nem születtek volna meg azok a legendás videók, amelyek anarchista, campes, giccsbe hajló, groteszk, morbid, abszurd, stb. mivoltukkal valóban megújították a műfajt, regionálisan legalábbis.

 

 

A „rendes” filmekről is szó esett a beszélgetés során. Badi elmondta, hogy a Kukker-videós referenciái alapján egyetlen producer sem kereste meg, hogy kéne már egy jó kis filmet is csinálni. Ez nem az a szint, ami egy filmes pályáztatónak megfelelne. A közönség megtekinthette Oláh-Badi Levente Cyborg című kisjátékfilmjét, ami lényegében arról szól, hogyan ver át földönkívüli dumájával egy gonosz videomegosztó fiú egy ártatlan lányt.

Az est végén Badi kihívta Jakab-Benke Nándort (Nándit, na) a rendezői asztalhoz, és a mod megkockáztatta a kijelentést: a Kukker-sorozat a filmtörténet részévé vált. Nándi kerek perec elutasította a kijelentést. Ezek a mozgóképek nem tekinthetők filmeknek. Ezek videók. Vannak egyes darabok, amiknek van csiszolt narratívájuk, de a lényeg mindig is a humor volt, nem a film.

Hirdetés

A mod az est végén jövendőbeli terveiről kérdezte Oláh-Badi Leventét. Az alkotó kijelentette, hogy jelenleg 13 forgatókönyv lapul a fiókjában. Arról nem árult el semmit, mikor és melyiket szeretné megvalósítani.

 

 

Zárszó helyett a közönség élőben megnézhetett egy spontán és élő és nagyon barátságos Kukker-meccset Oláh-Badi Levente és Jakab-Benke Nándor között. Ez sem volt mindennapi. Ahogy ezek az emberek sem azok. És a mozgóképeik sem.

És végül, de nem utolsósorban, következzen néhány kukkeres videó:

 

Békeharc, Kukker módra

 

Ilyen a bosszú angyala

 

Transzszilván-spanyol telenovella

 

A többi Kukker-videó itt tekinthető meg.

 

Fotók, gif: Szabó Tünde

 

Hirdetés