Portik Vilmos a második jelölt a vásárhelyi előválasztáson

A néppárti Portik Vilmos mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján bejelentette: indul a magyar polgármester-jelöltek előválasztásán.
Hirdetés

Az RMDSZ-es Soós Zoltán után Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke a második politikus, aki jelezte részvételi szándékát az összmagyar előválasztáson. A Székelyhon beszámolója szerint Portik úgy vélekedett: minél többen iratkoznak fel a listára, annál inkább meg tudják mozgatni a marosvásárhelyi magyarságot. Azt is hangsúlyozta, hogy nem az EMNP jelöltjeként, hanem

a városért felelősséget érző vásárhelyi polgárként jelentkezik az előválasztásokon.

Ez nem azt jelenti, hogy megtagadja néppárti identitását, hanem azt, hogy nem párt-, hanem közösségi érdekeket képvisel majd a megmérettetésen. A konstruktív vita és párbeszéd csak ebben a szellemben lehetséges – tette hozzá Portik Vilmos, aki arról is szólt: a pártok választási szövetséget kell alkossanak. Ennek érdekében egy ötpontos előválasztási vállalás aláírását is javasol, melyben többek között, az áll, hogy

„a polgármesterjelölt, a koalíciós listával és az azon szereplő személyekkel egyetemben, kizárólag a három párt koalíciós színeiben jelenhet meg”.

Azzal kapcsolatosan, hogy az RMDSZ jelöltjét, Soós Zoltán vallása miatt sokan támadták, Portik elmondta: az 1568-as tordai vallásszabadság jegyében kellene gondolkodni ma is. Azt is kifejtette: Soóst nagyszerű embernek tartja, akivel két éve együtt dolgozik a magyar napokként ismert Vásárhelyi Forgatag szervezésében.

Fotó: Portik Vilmos (balra) és Soós Zoltán. (Facebook.com)

Hirdetés