Rombolás a Nyárád és a Kis-Küküllő mentén

Árvízvédelmi munkálatokat kezdtek – csak éppen tönkretették az élővilágot.
Hirdetés

A vízügyi hatóság csak abban az esetben folytathatja a munkálatokat a Nyárád partján, ha betartja a Nyárád és Kis-Küküllő mente Natura 2000 Gondnokság által szabott szigorú környezetvédelmi követelményeket és új engedélyt vált ki a folyószabályozás folytatására – szögezte le Kovrig Zoltán, a gondnokság igazgatója.

A vízügyi hatóság – anélkül, hogy egyeztetett volna az önkormányzatokkal és a gondnoksággal – március közepén hozzálátott a folyószabályozási munkálatokhoz.

A munkagépek elkezdték szélesíteni a Nyárád medrét, magasítani a meglévő védőgátakat, közben letarolták a partmenti élőhelyeket, a fákat erdészeti engedély nélkül vágták ki, vagy sok esetben a munkagépekkel döntötték ki. A Nyárád és Kis-Küküllő mente Natura 2000 Gondnokság ezt követően bevonta a tavaly nyáron kibocsátott engedélyt és feljelentést is tett a környezetvédelmi őrségen, így a munkálatok két hete leálltak. A gondnokság úgy véli: ha így akarnak továbbra is dolgozni, katasztrófa következhet be a Nyárád mentén, nem beszélve a negatív társadalmi hatásokról, a környezet romlásáról.

A kolozsvári tervező és a nagyváradi kivitelező cég képviselői legutóbb április elején egyeztettek a környezetvédőkkel, és megígérték, a letarolt területeken fűz- és égerfákat ültetnek, a talajt frissen kaszált szénával borítják be a fű visszatelepedése érdekében, kijelölik a kivágástól mentesülő fákat, továbbá július végéig egy biológus fogja ellenőrizni a munkálatokat.

Hirdetés

A gondnokság igazgatója, Kovrig Zoltán elmondta, a vízügyi hatóság azt kérte a gondnokságtól, hogy vonja vissza határozatát, miszerint semmisnek nyilvánította az általa tavaly kiadott engedélyt. Kovrig szerint ez nem fog megtörténni.

Kép: www.vasarhely.ro

Hirdetés