Nagyot segít a frankhiteleseken a Transilvania Bank

Kedvezményesen válthatják lejre vagy euróra az elszáguldott árfolyamú kölcsönt.
Hirdetés

A svájci frankban felvett hitelek kedvezményes – lejre vagy euróra – átváltását ajánlotta fel ügyfeleinek a román bankpiac harmadik legnagyobb szereplője, a Transilvania Bank kedden.

A pénzintézet azt is bejelentette, hogy – 81 millió euró kifizetésével – befejezte a Volksbank Románia részvényeinek a felvásárlását a német DZ Banktól és WGZ Banktól, valamint a francia BPCE-től. Így a romániai frankhitelesek 24 százaléka, 18 300 ügyfél átkerült a Volksbanktól a Banca Transilvaniához.

A bank a hitelkockázati illeték részletekben történő visszafizetését ígérte azoknak a frankhiteleseinek, akik május elején lejre vagy euróra váltják át hitelüket. A bank közleménye szerint „konkrétan 22,5 százalékos kedvezményt” ajánl bajba jutott frankhiteleseinek.

Romániában hat bank 75 ezer lakossági ügyfelét sújtotta a svájci frank januárban bekövetkezett váratlan erősödése. Miután a svájci jegybank eltörölte az árfolyamgátat az euróval szemben, a frank napok alatt mintegy húsz százalékkal 4,5 lej fölé drágult.

Azóta a svájci fizetőeszköz árfolyama 4,23 lejre esett vissza. Romániában a teljes, 100 milliárd lejt valamivel meghaladó lakossági hitelállomány 8,2 százalékát vették fel svájci frankban az ügyfelek 2007 előtt, többnyire még 2 lej alatti árfolyamon.

A romániai bankok januárban átmeneti (három hónapra érvényes) könnyítést ajánlottak frankhiteleseinek, általában a kamatok ideiglenes csökkentésével. A Volksbank akkor úgy döntött: három hónapig a svájci frank tavaly december 31-én érvényes 3,8 lejes árfolyamán számolja ki frankhitelesei következő három havi törlesztőrészletét.

Hirdetés

A Volksbank portfólióját átvevő Transilvania Bank kedden közölte, hogy az intézkedés hatályát május 17-éig meghosszabbítja, így frankhiteleseinek a következő törlesztőrészletét is tavalyi árfolyamon számolja.

Az év elején a bajba jutott romániai devizahitelesek több tüntetést is rendeztek, a hitelek lejre váltását követelve. A tüntetők petícióban sürgették olyan jogszabály elfogadását, amely lehetővé tenné, hogy a devizahitelesek az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák hitelüket, a kamatfeltételek és a teljes hiteldíjmutató (THM) megváltoztatása nélkül.

Bár a frankhitelesek problémáiról élénk politikai vita alakult ki, a kormány közölte: nem akar semmilyen megoldást kötelezővé tenni a bankok számára.
 

Hirdetés