Jönnek az oroszok, palagázt keresnek Félixfürdőn

A szerb NIS Petroleum végez próbafúrásokat, a társaság a Gazpromé.
Hirdetés

Az orosz Gazprom tulajdonában levő szerb NIS Petroleum palagázt keres Bihar megyében, heteken belül elkezdik a próbafúrásokat Felsőderna és Félixfürdő térségében.

Ezt Cornel Popa, Bihar megye tanácsának elnöke jelentette be, miután találkozott a NIS Petroleum képviselőivel.

A tanácselnök azt mondta: nyíltan tájékoztatta a társaságot arról, hogy Bihar megyében nem találnak barátságos fogadtatásra, és azt is tolmácsolta, hogy a helybéliek ellenzik a palagáz-kitermelést.

„Biztosítottak arról, hogy csak próbafúrásokat végeznek majd, de ne legyünk naivak, a próbafúrásokat nem azért szokták végezni, hogy aztán leálljanak” – fejtette ki Popa. Mint mondta, támogatja az energetikai függetlenséget, de úgy, hogy az ne károsítsa a környezetet és az emberek életét. Hasznosítani kellene a szél- és napenergiát és a geotermális energiát, ami Bihar megyében megtalálható – tette hozzá.

A NIS Petroleum próbafúrási és kitermelési engedélyt kapott az említett Felsőderna és Félixfürdő térségében. A cég részvényeinek 56,7 százaléka az orosz Gazprom tulajdonában van.

Hirdetés

Romániában az amerikai Chevron társaság is keresett palagázt, de a próbafúrások nem vezettek eredményre. A cég februárban közölte, hogy kutatásait az Egyesült Államokba összpontosítja, és kivonul Romániából, miután tavaly Lengyelországban és Ukrajnában is abbahagyta a kutatásait.

Az amerikai társaság tavaly májusban kezdte el a próbafúrásokat a Vaslui megyei Siliştea-Pungeşti térségében. A társaság még 2013 októberében megszerezte a fúrási engedélyt, ami kiváltotta a helyi lakosság felzúdulását. A helybélieken kívül környezetvédők, a Greenpeace aktivistái is részt vettek a tüntetéseken, amelyek során többször is összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Az elmúlt évben országszerte több helyszínen zajlottak megmozdulások a palagáz-kitermelés ellen.

Hirdetés