Egy román is indul a svájci parlamenti választásokon

A hírek szerint Svájc a végnapjait éli. Interjú Simonetta Sommarugával, a Szövetségi Tanács elnökasszonyával.
Hirdetés

Riporter: Mit szól ahhoz, hogy egy román nemzetiségű svájci állampolgár, Alexander Vaida is indul az idei parlamenti választásokon.

Simonetta Sommaruga: Nincs benne semmi meglepő. Egyrészt bármely svájci állampolgárnak joga van indulni a választásokon. Másrészt én kértem fel rá Vaida urat.

Elárulná, miért?

Tudja, az az igazság, hogy halálra unjuk magunkat Svájcban. Lehet, hogy ön ezt furcsállja, tekintettel arra, hogy huszonkétmillió nemzettársával együtt másra se vágyik, mint a mi jólétünkre. De kérem, gondoljon bele: 1291 óta éldegélünk itt teljes nyugalomban!

És ez nem jó?

Rettenetes. Minden svájci tudja minden svájciról, hogy melyik pillanatban mit fog tenni vagy mondani. Higgye el, idővel őrjítővé válik. Megpróbáltunk a közelmúltban néhány lövöldözést szervezni itt-ott, de szinte semmi eredménye nem volt. Csodálatos módon az állampolgárok előre tudták, ki, hol és mikor fog fegyvert rántani. Elkeserítő, nem gondolja?

Hirdetés

Ööö… és mi köze mindehhez Vaida úrnak?

Nagyon egyszerű. Vaida úr megígérte, hogy a megválasztásától számított egy hónapon belül kivirágzik Svájcban a kormányszintű korrupció. Három hónapon belül véres etnikai zavargások törnek ki minden kantonban. Végül 2016 végéig elsikkasztanak minden bankot, ellopják az összes svájci csokoládé receptjét, továbbá minden 3 000 m fölötti hegycsúcsot. Szóval beindul Svájcban az élet.

De hát… ez katasztrófa.

Ellenkezőleg. Svájc végre felébred csipkerózsika-álmából. És ezt egyetlen derék román embernek köszönhetjük. Hát nem csodálatos? És most megbocsásson, várnak az államügyek. Hogy is mondják önöknél? Láridefári!

Hirdetés