Ódzkodik a kétnyelvű táblától a román iskolaigazgató

A sepsiszentgyörgyi román tannyelvű szakközépiskola vezetője szabadságharcot folytat a normalitás ellen.
Hirdetés

Végrehajtó segítségével fogják felszerelni az egységes, kétnyelvű iskolanévtáblát a sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși Szakközépiskola homlokzatára, ha Rodica Pârvan igazgatónő, helyi tanácsos továbbra sem hajlandó azt engedélyezni. Ezzel zárult csütörtökön a márciusi soros tanácsülés a háromszéki megyeszékhelyen.

A témát Cserey Zoltán RMDSZ-tanácstag vetette fel, jelezvén, hogy Sepsiszentgyörgyön a hatályban lévő törvények alapján az állami, tanügyi és kulturális intézményekre magyar nyelven is ki kell helyezni a megnevezést.

„A kétnyelvű feliratok fent vannak a Mihai Viteazul Főgimnáziumon, a Keleti Kárpátok Múzeumán, még a prefektúra épületén is, csak a Constantin Brâncuși-iskola képez kivételt, amelyet köztiszteletben álló tagtársunk, Rodica Pârvan vezet” – mondta a városatya, kiemelve, hogy valószínűleg ennek a magyarság iránt érzett ellenszenv az oka.

Cserey azon a véleményen volt, „feszes” határidőt kell szabni, hogy a kétnyelvű tábla kerüljön fel az iskolára. Rodica Pârvan tanácsos aláhúzta, semmilyen határidő nem szabható, mivel ők a tanügyminisztériumhoz tartoznak, és amúgy is, az iskola román tannyelvű.

Hirdetés

Pârvan végül megígérte, hogy a közeljövőben kifüggesztik a kétnyelvű táblát.

Kép: mesageruldecovasna.ro   

Hirdetés