Ma odafigyel Európa a székely autonómiára

Az ET illetékes szakbizottsága a székelyföldi önkormányzatok autonómiahatározatairól tárgyal.
Hirdetés

Az Európa Tanács (ET) keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága keddi ülésén vitatja meg a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.

Az eseményre Strasbourgba utazott Klárik Attila Kovászna megyei önkormányzati képviselő, a monitoring bizottság tagja és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a kongresszus póttagja, akiket Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke is elkísért. Az RMDSZ színeiben megválasztott politikusokkal tartott a remélt meghallgatásra Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére eddig 50 székelyföldi önkormányzat fogadta el azt a határozatot, amelyben kinyilvánítják, hogy egy Székelyföld nevű különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, amely számára sarkalatos törvény szavatolná az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv lenne a magyar is.

A monitoring bizottság 2014 júniusában tartott chișinăui ülésén két érintett polgármester, a makfalvi Márton Zoltán és a gyergyószentmiklósi Mezei János kívánt tájékoztatást nyújtani a székelyföldi autonómiatörekvésekről, de ezt nem tehették meg.

A bizottság román tagja azt javasolta, hogy ne tárgyaljanak a székelyföldi határozatokról, de csak a vita elnapolását sikerült elérnie. A székelyföldi elöljárók ezt követően Sepsiszentgyörgyre hívták ülésezni a bizottságot, de az nem tett eleget a meghívásnak. A portugáliai Matosinhosban tartott februári ülésen a székelyföldi érintettek távolléte miatt halasztotta el a monitoring bizottság a téma megvitatását.

Hirdetés

Az SZNT korábban a Románia által is ratifikált Helyi Autonómia Európai Chartáját idézte, mely előírja, hogy „lehetőség szerint ki kell kérni idejében és megfelelő módon a helyi hatóságok véleményét a tervezés és döntéshozatal szakaszában minden olyan kérdésben, amely közvetlenül érinti őket”.

A tanács álláspontja szerint a romániai régiók kialakítására készülő bukaresti kormány elmulasztotta az önkormányzatok megkérdezését, és a székelyföldi autonómiapárti határozatok ezt a konzultációt akarják kikényszeríteni.

A történelmi Székelyföldet is magába foglaló Kovászna, Hargita és Maros megyében a kormányt képviselő prefektusok valamennyi autonómiapárti önkormányzati határozatot megtámadtak a közigazgatási bíróságon. A határozatok egy részét már érvénytelenítette a bíróság.
 

Hirdetés