Napéjegyenlőség! Szuperhold! Napfogyatkozás! Mi kell még?

Elkényezteti a firmamentum az égre néző embert a mai napon.
Hirdetés

Március huszadika rendkívüli napnak számít 2015-ben. Ugyanis nem egy, de mindjárt három rendkívüli asztronómiai esemény tanúi is lehetünk:

1. Ma van a csillagászati tavasz első napja. A tavaszi napéjegyenlőség. Ez talán a leghétköznapibb a három közül, hiszen minden évben bekövetkezik, mióta világ a világ.

2. Ma van 2015 egyik Szuperholdja. Nem arról van szó ugyan, hogy ez a Hold természetfölötti erőkkel bír, mint a szuperhős kollégák. Hanem arról, hogy ilyenkor kerül az ezüst égitest a legközelebb a Földhöz. Ma este tehát lehet üvölteni bátran a szuperközeli Holdra. Még akkor is, ha nem tele, hanem új.

3. A mai asztroesemények Legje a részleges napfogyatkozás. A Szuperhold átbilleg a Nap és a Föld között, és tessék, erről van szó.

A kolozsvári csillagvizsgáló udvarán kicsik és nagyok bámulták a holdrágta Napot. Van, aki bemegy az épületbe, előadást hallgat, kivetítőt néz. Nevetés, vidámság, csevely. Váradi Nagy Pál rádiós, író és amatőr csillagász állítgatja távcsövét és elmondja: e jelenség arról szól, hogy az ember kijön, és nézi, ahogy fogy a Nap. Aztán ha vége, akkor már nem nézi. És teljes mértékben igaza van. Nekünk, mindennapi embereknek, pontosan ez a lényeg. Süttetjük magunkat a fogyó nappal, nézzük az eget, a lányokat, fiúkat, bakalódó gyerekeket, viháncoló házőrző ebet, tavasz van, virágzás, hófoltok, öröm.

És akkor tessék, ezt kaptuk lencsevégre a mai napfogyatkozáskor:

 

Mennek a népek napfogyatkozni.

 

Íme, így néz ki!

 

Cirque du Soleil

 

Gyerekek, ezt otthon ne csináljátok. Úgyse sikerül. 

Hirdetés

 

Egy napvadász, lövésre készen.

 

Váradi Nagy Pál, a napfivér.

 

Az eb a fogyó napot modellezi.

 

Van, aki a másik szemét is kinézi.

 

Egy… kettő, sok, aki csak néz a… Napba.

 

Hirdetés