A sertéshús ad új lendületet a román-kínai barátságnak

Ponta örül, hogy a kínai hatóságok végre engedélyezték a romániai disznóhús exportját.
Hirdetés

Románia elkezdheti a sertéshúsexportot Kínába, miután a távol-keleti ország hatóságai engedélyezték az első, Romániában működő cég kínai beviteli tevékenységét – jelentette be szerdán Victor Ponta román miniszterelnök.

A szerdai kormányülésen Ponta üdvözölte, hogy a Smithfield Románia felkerült azon cégek listájára, amelyek sertéshúst szállíthatnak Kínába. „Jó hír, hogy végre, a kínai engedélyezési és akkreditációs állami hatóság engedélyezte a romániai disznóhús exportját” – mondta Ponta. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a kínai export elkezdődésével

Románia az idén tovább javítja élelmiszer-kiviteli eredményét.

A bukaresti hatóságok vasárnap közölték, hogy Románia tavaly 514,3 millió euróval több élelmiszert, italt és dohányt exportált, mint amennyit importált, és ezzel második éve volt nettó exportőr a 2013-as 324,9 millió eurós többlet után.

Bukarest már 2014 tavasza óta várta a kínai hatóságoknak ezt a döntését, akkor Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter arra számított, hogy egy hónapon belül elkezdődhet a sertéshús kivitele. A román mezőgazdasági minisztérium honlapján elérhető közlemény szerint a Smithfield fagyasztott sertéshúst fog szállítani Kínába. A Victor Ponta vezette kormány egyébként kiemelt fontosságúnak tartja a román-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztését.

Fotó: oradestiri.ro

Hirdetés