Székely szabadság: az anyaország is szolidarizál az erdélyiekkel

Ezért több magyarországi településen is tüntetnek az erdélyi magyar önrendelkezésért.
Hirdetés

Nemcsak Romániában, hanem több magyarországi településen is lesznek megemlékezések ma, a székely szabadság napján.

Budapesten, a Hősök terén este 6 órakor tart megemlékezést a Székelyföldért Társaság. Emellett több vidéki településen is megemlékeznek a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulóján, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a székely szabadság napjává nyilvánított.

Székesfehérváron a Magyarok Világszövetsége ottani szervezete, a Fejér Szövetség a Maros-hegy körforgalmában tart mécsesgyújtást, hogy kifejezzék együttérzésüket székely testvéreik „önrendelkezési küzdelmei iránt”.

Komárom-Esztergom megyében, Esztergomban, a Mária-Valéria Híd hídfőjénél gyertyás megemlékezést tart és felvonja a székely zászlót az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, és a felvidéki Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnokon a belvárosi nagytemplomnál, a székely származású vitéz Nagy Gyula altábornagy és vitéz Nagy Áron vezérőrnagy emléktáblájánál szimpátiatüntetést tartanak. Ünnepi beszédet mond Lázár Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő.

Hirdetés

Az évfordulón az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője – Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – marosvásárhelyi emlékoszlopánál szerveznek évről évre megemlékezést. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni, a székelyföldi autonómiaigényt megjelenítő tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.

Az SZNT az idén is felvonulással és a prefektusi hivatal előtti tiltakozó megmozdulással társította volna a megemlékezést, Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere azonban csak az emlékmű melletti megemlékezést engedélyezte. A felvonulást és a tiltakozó megmozdulást arra hivatkozva tiltotta be, hogy az elmúlt két évben a hatóságok rendbontásokat tapasztaltak, és a felvonulás által érintett egyik helyszínen korábban már más rendezvényt engedélyezett. Keddre Sepsiszentgyörgyre, Gyergyószentmiklósra és több más székelyföldi településre is tüntetéseket hirdettek emiatt helyi kezdeményezők.

Kép: mno.hu

Hirdetés