Németország Románia szövetségese a NATO-központ létesítésében

A német külügyminiszter szerint Németország kész részt venni a romániai NATO-vezénylési központ létrehozásában.
Hirdetés

Az internetes lap vasárnap közölt interjút a német diplomácia vezetőjével abból az alkalomból, hogy Steinmeiert hétfőn hivatalos látogatásra Bukarestbe várják. A tavalyi walesi NATO-csúcson hozott döntések értelmében

Románia vezető szerepet tölt be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban

és az országban két vezénylési központot hoznak létre a NATO gyorsreagálású erői számára. Az ukrajnai helyzetről Steinmeier azt mondta, a második minszki megállapodás után az ukrán hadsereg és a szakadárok is végre elkezdték visszavonni nehézfegyvereiket. „Lassú, nehézkes folyamat ez, nem kizárt, hogy lesznek visszaesések, de tévedés azt hinni, hogy a szankciók, vagy akár a fegyverszállítmányok gyógyírt jelenhetnek az ukrajnai válságra” – jelentette ki a német külügyminiszter.   

Steinmeier elmondta: román kollégájával a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítéséről fog tárgyalni Bukarestben, ugyanakkor visszatér Nagyszebenbe, hogy részt vegyen a Romániai Németek Demokrata Fóruma (DFDR) megalakulásának 25. évfordulóján. Felidézte: 2007 szilveszterén Nagyszebenben, a helyi lakosokkal együtt ünnepelte Románia belépését az Európai Unióba. A gazdasági kapcsolatokról szólva elmondta:

Romániában komoly fejlődési lehetőségeket lát, ahol a német cégek motivált és jól képzett munkaerőt találnak.

Ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy Európában nagy a konkurencia – tette hozzá. Steinmeier rámutatott: Románia csak úgy tud vonzóbbá válni a német befektetők számára, ha fejleszti infrastruktúráját, növeli a jogbiztonságot és méltányosabbá teszi közbeszerzési eljárásait.   

Berlin a romániai német nyelvű oktatást a tanároknak nyújtott bérkiegészítéssel támogatja – közölte Steinmeier.   

Hirdetés

Bukarest külpolitikájában – az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerség mellett – egy Berlinhez való közeledés is érzékelhető, amióta novemberben a német kisebbség soraiból származó Klaus Johannist választották Románia elnökévé. Johannis február végén tett hivatalos látogatást a német fővárosban.

Fotó: hamburg.de

Hirdetés