Furmányos trükkel csökkenhet a magyarok aránya Váradon

A váradi román polgármester egyesíteni akarja a várost Váradszentmártonnal. Ki jár jól? A magyarok biztos nem.
Hirdetés

Útjára indította csütörtökön a Nagyvárad és Váradszentmárton közigazgatási egyesítését népszerűsítő kampányt Ilie Bolojan nagyváradi és Lucian Popuş váradszentmártoni polgármester. Mindkét településen május 10-én szervezik meg az erről szóló népszavazást.

Ha mindkét referendumon érvényes eredmény születik az igen válaszok többségével, akkor 2016. január 1-től az önálló Váradszentmárton eltűnik a térképről, és a községközponthoz tartozó falvakkal (Betfia, Váradcsehi, Rontó és Kardó), valamint a két népszerű fürdőhellyel, Félixfürdővel és a ma Május 1. nevet viselő Püspökfürdővel egyetemben Nagyvárad részévé válik.

A lépésnek azonban lesz egy mellékhatása is. Az egyesülés révén a magyarság számaránya a jelenlegi 25-ről 22 százalékra csökken Nagyváradon. Ezt Ilie Bolojan újságírói kérdésre meg is erősítette a sajtótájékoztatón.

Mint ismeretes, a hatályos jogszabályok szerint egy településen akkor lehet – elvileg – hivatalosan használni egy kisebbségi közösség nyelvét, ha számarányuk az adott településen meghaladja a húsz százalékot.
 

Hirdetés