Kit ítéltek ma letöltendő börtönbüntetésre?

Dan Diaconescu tévé- és párttulajdonost. Öt és fél évet kapott zsarolásért.
Hirdetés

Öt év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen kedden a bukaresti táblabíróság Dan Diaconescut, a hajdani OTV tulajdonosát, a populista A Nép Pártja (PPDD) alapítóját.

Diaconescut az Arad megyei Zaránd egykori polgármestere, Ion Moţ, valamint Paul Petru Ţârdea üzletember megzsarolása miatt ítélték el.

A bíróság súlyosbította az elsőfokú ítéletet, Diaconescut ugyanis 2013 decemberében három év letöltendőre ítélte a bukaresti 1. kerületi bíróság. Az ügyészség fellebbezett és az ítélet szigorítását kérte.

Ugyanebben az ügyben elítélték Diaconescu két hajdani televíziós kollégáját is: Doru Pârv  három évet, Mitruş Ghezea pedig két év hat hónapot kapott.

Hirdetés

A három személy ellen 2010 októberében emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádirat szerint azzal zsarolták Zaránd egykori polgármesterét, hogy az OTV-n nyilvánosságra hozzák állítólagos korrupciós ügyeit, ha nem fizet 200 ezer eurót. A megfélemlített polgármester 30 ezer eurót és 42 ezer lejt adott Pârvnak. A másik zsarolás áldozatától, az üzletembertől 100 ezer eurót követeltek hasonló fenyegetéssel, az összegből 4500 eurót kaptak meg.

Dan Diaconescu az azóta megszüntetett, de néhány évvel ezelőtt rendkívül népszerű OTV televízió tulajdonosa és műsorvezetője volt, valamint a parlamentbe is bekerült, ultrapopulista PPDD megalapítója.

Hirdetés