Veszélyben Segesvár világörökségi státusa

Maros megye főépítésze elmagyarázza miért hasonlít lassan Segesvár inkább Disneylandre, mintsem egy a világörökség részét képező középkori településre.
Hirdetés

Maros megye főépítésze, Răzvan Şipoş szerint az UNESCO által 1999-ben védettnek nyilvánított Segesvár lekerülhet a világörökségi listáról. A szakértelem és engedély nélkül elvégzett homlokzatfelújítások, a nem megfelelő építési anyagok használata, az ízléstelen színűre festett műemlékek összességében mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Segesvár lassan inkább hasonlít Disneylandre, mintsem egy középkori településre.

Fotó:wikimedia.org

A szakember – aki az UNESCO listáján szereplő két Maros megyei település, Segesvár és Szászkézd világörökségi szervezési bizottságát vezeti – úgy vélekedett, hogyha nem sikerül változtatni a lakók mentalitásán, már csak idő kérdése, meddig maradhat Segesvár rajta a listán. Az Unesco egyébként külön listán szerepelteti a veszélyeztetett településeket, erre még nem került fel Segesvár – mondta Răzvan Şipoş. Szerinte minden apró részletre figyelni kell, kezdve attól, hogy milyen látvány fogadja a turistákat a város határában (jelenleg egy roncsautó-temető), egészen a falba vert szögekig. Rendkívül rontják a város középkori összképét az épületekhez nem illő reklámok, cégérek, a csempézett lépcsők, ugyanakkor a vár környékén közlekedő, vagy itt parkoló gépjárművek is.

Fotó: violetamatei.com

A városvezetéshez egyébként több feljelentés is érkezett egyes belvárosi műemlékek nem szakszerű felújításáról, aminek nyomán a főépítész közlése értelmében az illetékesek ellenőrzésbe kezdtek. Büntetésekre számíthatnak azok, akiknek esetében megállapítják a kontármunkát, ugyanakkor lebontják azokat a létesítményeket, melyeket engedély nélkül építettek fel. A nem az engedélyeknek megfelelően restaurált ingatlanok tulajdonosai is megüthetik a bokájukat.

Hirdetés