Nem jó megoldás a közös akkreditáció a MOGYE-n

A magyar és a román nyelvű gyógyszerészképzés közös akkreditációja mellett döntött a MOGYE szenátusa. Miért kedvezőtlen ez a magyar karnak?
Hirdetés

Nem számolja fel a magyar nyelvű gyógyszerészképzést a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége, mely múlt héten döntött arról, hogy közösen akkreditáltatja a román és a magyar tagozatot. Több bökkenő is van azonban ezzel a megoldással. A Krónika szerint az egyik gond az, hogy nem felel meg a 2011/1-es tanügyi törvénynek a kisebbségi tagozat intézet-alakító jogkörét szavatoló két cikkelyével. A magyar oktatók ugyanakkor azzal érvelnek, hogy mivel a közös akkreditáció miatt

nem lesz kőbe vésve a beiskolázási számok elosztása, marginalizálni fogják a magyar oktatást.

A karvezetés tiltakozó levelet juttatott el a szenátusi tagokhoz, amelyre Leonard Azamfirei rektor úgy reagált: a szenátus korrigálta a magyar nemzetiségű illetékesek hanyagságát és konokságát, amiért valakinek majd fizetnie kell.

A Krónika által megkérdezett Király András oktatásügyi államtitkár úgy vélekedett: az ügy megoldása nem a politikum, nem az érdekvédelmi szervezet, de még csak nem is a minisztérium feladata, hanem az egyetemé. Az RMDSZ minisztériumi tisztségviselője hangsúlyozta: a szenátus gyakorlatilag megmentette a felvételit.

Az egyetem magyar oktatói viszont másképp látják a helyzetet.

„Miután kis idővel ezelőtt halálra rémisztettek bennünket, szétkürtölve, hogy megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés, most találtak egy olyan megoldást, ami csak egy pár lépéssel tol hátrébb, mint ahol voltunk a 2011-es oktatási törvény megjelenése előtt. Ezért legyünk mi hálásak és boldogok?” – fogalmazott MOGYE lemondott rektorhelyettese, Szilágyi Tibor. Szerinte a szenátus által kitalált félmegoldás a teljes kiszorítás veszélyét hordozza magába.

Hirdetés