A szatmári színészek megmutatják, milyen az igazi multikulti

A legtöbbször egymással párhuzamos erdélyi román és magyar társadalomnak állít görbe tükröt a szatmári színház két társulata révén Sorin Militaru rendező.
Hirdetés

Rendhagyó módon viszi színre Ion Luca Caragiale örök érvényű klasszikusát, Az elveszett levelet a Szatmári Északi Színház román és magyar társulata. Sorin Militaru neves román rendező kezdeményezésére a két társulat párhuzamosan mutatja be a darabot úgy, hogy azok egymásra felelnek.

„Erdélyi közegbe helyeztük a színhelyet: egy egyedi komédiát láthat a közönség, amely tükröt mutat a társadalomnak. Az előadás során ki fog derülni, hogy mennyire tudunk nevetni magunkon, van-e humorérzékünk, hogy olyankor is tudunk-e kacagni, hogyha mi vagyunk pellengérre állítva” – idézi a Friss Újság az UNITER debüt-díjra jelölt román rendezőt, aki egy sajtótájékoztatón beszélt elképzeléseiről.

Bessenyei Gedő István művészeti igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz fordítás közül választották ki Seprődi Kiss Attila szövegét, amelyet a mai kornak megfelelően alakítottak. A fiatal vezető úgy vélekedett: Caragiale darabja ugyanúgy aktuális egy erdélyi magyar közegben, mint egy erdélyi román közegben, hiszen a politikai populizmus mindkét oldalon ugyanolyan. „Kicsit mindenki belenézhet a saját görbe tükrébe, illetve a másik görbe tükrébe is – így lesz teljes a kép” – fogalmazott.

A vígjáték magyar premierje február 27-én este lesz, míg a román társulat előadását március elsején, vasárnap lehet megtekinteni. A színházi közönségnek kedvezményes áron kínálják mind a román, mind a magyar darabra a belépőt.

Fotó: Sorin Militaru rendező (Forrás: portalsm.ro) 

Hirdetés