Nem is akkora a csíki köd

Hogy ne lehessen használni a csíkcsicsói repteret. Hargita megye tanácsa megvizsgáltatta a ködöt.
Hirdetés

Csíkban ködös ugyan az időjárás ugyan, de nem annyira, hogy számottevően befolyásolja az elképzelt csíkcsicsói repülőtér működésé – írja a székelyhon.ro a Hargita Megye Tanácsa Energiagazdálkodási Ügynökségének jelentésére hivatkozva. 

A 2014-es időjárási adatokat már korábban elemezték, az eredményeket most hozták nyilvánosságra. Azért vizsgálták a ködöt, mert ez az egyik leggyakoribb érv a csíkcsicsó reptér fejlesztése ellen.
 
Az ügynökség munkatársai azokat az órákat számolták össze, amikor a vízszintes látótávolság kevesebb volt 1500, illetve 550 méternél. Ezek az órák nap- és évszakonként is változnak, és azt találták, évente 20 körüli azoknak a napoknak a száma Csíkszeredában, amikor még déli 12-13 óra között sem száll fel a köd.
 
Az elemzés szerint a legnagyobb különbség Kolozsvár és Marosvásárhely, illetve Csíkszereda között a téli hónapokban van, december és február tájékán, az év többi részében a csíkszeredai repteret nem érintené súlyosabban a ködkérdés.
 
A két fő célirány, Budapest és Bukarest is egyórányi közelségre van, nem nagy gond késleltetni a járatokat vagy átirányítani azokat Marosvásárhelyre, Bákóba vagy Brassóba – áll a közleményben.

 

Hirdetés