Természetvédők „terrorjára” panaszkodnak a szatmári gazdák

A panaszosok szerint a zöldek megtiltják, hogy megműveljék a földjeiket. A környezetvédők szerint ők csak a dolgukat végzik.
Hirdetés

Elégedetlenek a Túr menti Natura 2000 övezetet kezelő Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti tevékenységével a józsefházai gazdák, mert megszabják, mit és hogyan termeszthetnek. Az egyesület akadályozza a mezőgazdasági tevékenységünket — hangoztatták a józsefházai gazdák a keddi prefektusi fogadóórán.

A tízfős delegációt Cosmin Dorle, a Prefektusi Hivatal Jogi Osztályának főnöke fogadta. A panaszosok elmondták, hogy az EKE nem ad engedélyt számukra, hogy a szántóföldként bejegyzett földjeiken gabonát termesszenek, mivel ott állítólag van egy legelő is, amely védett terület.

„Mi már a rendszerváltás óta szántunk-vetünk az említett területen, azonban 4-5 éve meg van szabva, hogy mit termeszthetünk saját mezőgazdasági területünkön, illetve a bérbe vett földeken. Van olyan eset, amikor az EKÉ-től kapunk ugyan engedélyt gabonatermesztésre, azonban azzal a kikötéssel, hogy nem használhatunk a munkálat során mezőgazdasági gépeket, gyomirtó szereket és műtrágyát sem. Ilyen körülmények között nem tudunk profitot termelni, s a csőd szélére sodrósunk” — panaszolták a termelők, akik azt is elmondták, mivel természetvédelmi területen van a földjük, ettől az évtől a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) is meghatározott keretek között ad támogatást.

„Mi semmi mást nem csinálunk, mindössze a törvényeket tartatjuk be. Aki elégedetlen a tevékenységünkkel, bírósághoz fordulhat” — fejtette ki Márk-Nagy János, az EKE ügyvezető igazgatója, aki szerint Románia az EU-csatlakozási szerződésben vállalta, hogy megőrzi az értékes gyepterületeit. Hozzátette: létezik egy külön gyeptörvény, mely ezeket az előírásokat tartalmazza. Az igazgató szerint ők a valós helyzetet veszik alapul, és nem a kommunista időszakban, a tervgazdálkodás során készült regisztereket, melyekben lényegesen nagyobb területek szerepeltek szántóként, mint amennyi valóban alkalmas volt művelésre.
 

Hirdetés