Leállhatnak a fakivágások a nemzeti parkokban

A jelenség megállítását célzó környezetvédők eljutottak a minisztériumig. A neheze persze csak most jön.
Hirdetés

Megbeszélésre hívta a környezetvédelmi tárca vezetősége Gabriel Păunt, az Agent Green környezetvédelmi szervezet képviselőjét, miután két, a világhálón közzétett kisfilmjét több mint egymillióan tekintették meg. A România Curată portál szerint az egyik felvételen azt rögzítette, amint egy teherautónyi rönkfa a Retyezát Nemzeti Parkból hivatalos dokumentumok nélkül gurult be a Holzindustrie Schweighofer szászsebesi gyára kapuján, a másik kisfilmen Krassó-Szörény megyei védett övezetből, a Kiskossó térségéből kitermelt bükkfa útját követi, melyet végül méretre vágva Konstancán hajóra tesznek.

Gabriel Păun azonnali védettséget kért a mintegy 700 hektáros Krassó-Szörény megyei érintetlen erdőterületnek, továbbá azt is követelte, hogy a Romsilva állami erdészeti társaság függessze fel minden szerződését a nemzeti parkokkal. A környezetvédő ennek kapcsán azt javasolta Graţiela Gavrilescu tárcavezetőnek, hozzák létre a természeti védett övezetek ügynökségét.

A miniszterhez hasonlóan a tárca államtitkára, Anne Jugănaru is egyetértett a javaslattal. Az Agent Green ezért indítványozta, hogy a kiskossói területet csatolják a közeli nemzeti parkhoz, illetve rezervátumhoz, és így felkerülhessen az UNESCO-listára is. (A România Curată portál átfogó írásban ismerteti, miként iktatták ki a világörökségre javasoltak sorából Kiskossó térségét – szerk. megj.).

Hogy a hatóságok hirtelen jóindulata ki ne hunyjon, az Agent Green szervezet jelenleg a térség védettségét szolgáló térképeket, formaságokat és tudományos hátteret készíti elő. Păun elmondta: a kiskossói olyan szűz erdőterület, amely korábban nem ismerte a láncfűrészt, de a Rom¬silva nem akar lemondani róla, hiszen onnan hektáronként 700 köbméter bükkfát termelhetnek ki, az erdők irtása pedig már elkezdődött – figyelmeztetett.
 

Hirdetés