Mától büntetik, ha nincs bekötve a gyerek az autóban

Mától nem lehet kiskorút szállítani autóban úgy, hogy nincs bekötve. Ha 135 centinél kisebb a gyerek, akkor kötelező a gyerekülés.
Hirdetés

Február 14-től lép életbe a KRESZ-nek az a módosítása, amely gyerekülést és a biztonsági öv becsatolását írja elő kiskorúak szállítása közben. Aki nem tartja be a megszigorított szabályokat, 390-487 lej közötti bírságot kockáztat.

Az új szabályozás szerint a 135 cm-nél alacsonyabb gyermekeket kizárólag gyerekülésben lehet autóztatni, kivéve, ha írásos orvosi igazolás menti fel a gyereket a becsatolás alól komoly egészségügyi indokkal. Taxiban, illetve közszállítási járművön sem kötelező a gyerekülés, de ott a gyerek nem utazhat a sofőr melletti ülésen, és ha még nincs három éves, akkor a sofőrön kívül más személy kell, hogy felügyelje.
 
Anyósülésre is lehet rögzíteni gyerekülést, ha annak olyan a konstrukciója, de csak menetiránnyal szemben, és csak ha a sofőr kikapcsolta a légzsákot.
 
A 135 centis magasságot meghaladó gyermekeket szállítás közben elég a biztonsági övvel bekötni, de csak a hátsó ülésen utazhatnak. Ezt a szabályt ugyancsak alapos orvosi indoklással lehet megszegni, ebben az esetben szintén a sofőrön kivül más felnőtt személy kísérete is szükséges.
 
Csak olyan gyermeket lehet biztonsági felszerelés nélküli autóban a hátsó ülésen szállítani, aki elmúlt három éves, és nem haladta meg a 150 centimétert.
 
A gyerekek szállításának új szabályait megsértő autóvezetők öt bírságpontot, illetve 390 – 487 lej közötti bírságot és három büntetőpontot kapnak.

Hirdetés