Ragaszkodnak a főtéri Szent László-szoborhoz Váradon

Úgy tűnik, nem csak munkagépektől, hanem botránytól is zajos főtér-felújítási munkálatoknak néz elébe Nagyvárad. A váradi magyar civilek már szervezkednek.
Hirdetés

A közeljövőben megkezdődhet a nagyváradi Szent László (ma Unirii) tér felújítása európai uniós támogatással. Ennek keretében három román vonatkozású, a város történelméhez nem – vagy alig – kapcsolódó személyiségnek állítanak szobrot a főtéren: Radu Demetriu görög-katolikus és Roman Ciorogariu ortodox püspöknek, továbbá Ferdinánd román királynak.

A városképet hosszú ideig meghatározó beruházást méltán ellenzi a váradi magyarok többsége: érthető módon a várost alapító Szent László király szobrát látnák a legszívesebben a város szívében. Az önkormányzat a felújítási tervek többszörös átdolgozása után sem volt hajlandó engedni a magyar nyomásnak. A tavaly még Mircea Mălan alpolgármester azzal érvelt, hogy a Szent László-templom kertjében már megtalálható a római katolikus Pio atya szobra, így a főbb felekezetek egyformán képviselve lesznek a főtéren. Idén pedig, amikor újból szóba került a Szent László-szobor költöztetése, már azt mondta, hogy nem lehet változtatni az unió által finanszírozott, 22 millió lej értékű projekten.

Az eredeti térfelújítási terveket egyébként három évvel ezelőtt Emődi Tamás váradi építész készítette el, de Mircea Mălan alpolgármester 2012-es színre lépésével az önkormányzat elvetette a számos közvita és szakmai egyeztetés nyomán véglegesült terveket, és egy bukaresti formatervezőnek a munkáját fogadták el – a lakosság véleményének megkérdezése nélkül. Emődi Tamás az új tervekről a sajtónak azt mondta: egy „viccnek is rossz, gagyi beruházás”, mellyel egy másodéves egyetemista megbukna a vizsgán.

A váradi magyar civilek kissé megkésve, a felújítási munkálatok megkezdése előtt kezdtek mozgolódni – egyelőre csak a Facebookon. Szent László szobrot a váradi Szent László térre névvel egy csoportot hoztak létre, melynek célja pártpolitikai nézetektől függetlenül egybefogni mindazokat, akik azt szeretnék, hogy a lovagkirály szobra ékesítse a város főterét.

Hirdetés

A csoport alapítója, Sztuflák Gyula Ede a Mind1.má-nak elmondta: petíciót fognak indítani, meglehet, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, de egy nagyobb tömeget megmozgató tüntetés szervezése sem kizárt. Hogy mikor, az még kérdéses, érdemes azonban iparkodni, hiszen az önkormányzat már bejelentette, melyik utcákat zárják le a gépjárműforgalom elől a várhatóan márciusban kezdődő felújítási munkálatok idejére.

Fotó: Így fog kinézni Nagyvárad Szent László tere (oradea.ro)

Hirdetés