Frunda számítógépet, Borbély pénzt kapott a PER-től

Borbély László legalább öt évig írt jelentéseket a PER-nek. Találtunk egyet, meg is mutatjuk.
Hirdetés

A más találkozók mellett a neptuni egyeztetéseket is szervező Project on Ethnic Relations (PER) nevű amerikai civil szervezet kisebb szolgálatokkal, esetenként pénzzel honorálta a találkozókon részt vevő magyar politikusokat – írja az Átlátszó Erdély oknyomozó blog.

Borbély Lászlónak például egy

amerikai ösztöndíj megpályázásához

adtak ajánlást 1992-ben, 1993 novemberében pedig tanácsadói szerződéssel alkalmazza a PER: feladata jelentéseket írni a romániai politikai helyzetről. Borbély a blog megkeresésére tagadta, hogy megnyerte volna az amerikai ösztöndíjat, majd a vele készített interjút is visszavonta – írja az Átlátszó Erdély.

Egy 1993. novemberi levél szerint – amit a blog idéz –, Borbély 500 dollár honoráriumot kapott, mivel sikerült elintéznie, hogy a PER egy irodát kapjon ingyen a marosvásárhelyi városházától.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Borbély meddig dolgozott a PER-nek, 1998 júliusában még biztosan.

A Főtér azonosított egy levelet

a PER nyilvános dokumentumai között, amely Borbély László 1998. július 5-én keltezett jelentését tartalmazza. A levelet Koreck Mária, a PER marosvásárhelyi képviselője küldte Livia Plaksnak, a PER vezetőjének. A jelentésben egyébként meglehetősen sok a helyesírási hiba és elütés. A dokumentum megtekinthető a képre kattintva.

Hirdetés

A PER egyébként Frunda Györgyöt is tanácsadóként alkalmazza 1996 áprilisában, a politikus 2400 dollárt kap. (abban az időben két évnyi nettó átlagfizetést). Frunda állítása szerint nem pénzt, hanem egy számítógépet kapott a PER-től.

Az Átlátszó Erdély

problémásnak látja a kifizetések és ajándékok elfogadását,

mert – mint írja – „ezeken a találkozókon (…) érdekérvényesítés folyik, politikai alkuk köttetnek. Kérdés, hogy az RMDSZ politikusai mennyire tudták hatékonyan képviselni a közösség érdekeit akkor, amikor el voltak köteleződve a PER felé, mely szervezetnek érdeke az, hogy a felek minél hamarabb megegyezzenek.”

További részletek az Átlátszó Erdély oldalán.

Hirdetés