Az RMDSZ folytatná a közvitát az autonómiatervezetről

Tárgyalnának az „értelmes, okos” javaslatokról.
Hirdetés

Február 26-án folytatódik a közvita az RMDSZ autonómiatervezetéről a marosvásárhelyi Bernády Alapítvány által rendezett szemináriumon – nyilatkozta Borbély László politikai alelnök. Hozzátette: az RMDSZ fontosnak tartja a párbeszéd a románsággal, mert az autonómiatervezetet csak a román többség támogatásával lehet elfogadtatni a parlamentben.

Borbély szerint az RMDSZ nyitott arra, hogy a magyar közösségen belül is tárgyaljon az autonómiatervezetről mindazokkal, akiknek „értelmes, okos javaslataik vannak”.

„Egyelőre írott javaslatokat nem kaptunk senkitől, aki még foglalkozik az autonómia kérdésével, de nyitottak vagyunk. A mostani parlamenti ülésszak végéig a közvita és a magyar közösségen belüli tárgyalás hónapjai lesznek, hiszen nem akarunk egy olyan törvénytervezetet benyújtani, hogy ne próbálnánk bizonyos konszenzust elérni” – jelentette ki Borbély László.

Az RMDSZ tavaly ősszel ismertette a Székelyföld autonómiájáról szóló tervezetét. A szöveg közvitája 2014. szeptember végén kezdődött, akkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök román politikai elemzők, szociológusok és újságírók jelenlétében mutatta be a tervezetet.

Hirdetés