Az MPP nem rohan az EMNP karjaiba

Még ha Gergely István (Tiszti) szentelné is meg a választási frigyet.
Hirdetés

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) újonnan megválasztott elnöke egy nagyváradi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy megpróbálta felhívni Biró Zsoltot, az Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét, hogy egyeztessen vele a két jobboldali párt lehetséges együttműködéséről, de Biró nem vette fel a telefont, és várja, hogy visszahívja őt. Az MPP elnöke viszont a maszol.ro megkeresésére cáfolta azt, hogy Szilágyi kereste volna. Mint mondta, visszanézte hívásait, de nem volt nem fogadott hívása Szilágyitól, e-mailt sem kapott tőle.

De nem ez az egyedüli kérdés, amiben nem egyezik a két fél. Az MPP ugyanis a Maszol.ro-nak visszautasítóan nyilatkozott az EMNP közeledésére, mely Biró állítása szerint csak azt igazolja, hogy Szilágyi Zsolt pártja életképtelen az MPP nélkül. Biró úgy vélekedett, hogy az EMNP hétvégi tisztújító kongresszusán „csak a kirakatot rendezték át”. Szerinte az EMNP megkeresése azért sem hiteles, mert olyan személyek javasolják, akik „RMDSZ-es politikusként az RMDSZ-t, MPP-s politikusként az MPP-t árulták el”.

Biró ugyanakkor üdvözölte, hogy az EMNP szövetségre törekszik az RMDSZ-szel is. Mint mondta, örül annak, hogy MPP és az RMDSZ között elindult az együttműködés folyamata, és kész közvetíteni az EMNP és az RMDSZ között. Biró azt is megismételte, az MPP tárt karokkal fogadja azokat a csalódott EMNP-tagokat, akik a „nemzeti, autonomista oldalon” képzelik el a politizálást.

Más hangot ütött meg Biró Zsolt az MTI-nek nyilatkozva. Elmondta: korábban az MPP is számtalanszor nyilvánvalóvá tette, hogy nyitott az együttműködésre az erdélyi magyar politikai pártokkal, és az együttműködés formái között a választási szövetségre, a koalícióra vagy akár a pártfúzióra is gondol. „Csak akkor tudunk együttműködni, ha nem a sajtón keresztül üzengetünk egymásnak, hanem érdemi párbeszédet folytatunk” – mondta az MTI-nek a politikus. 

Fotó: Biró Zsolt MPP-elnök és Toró T. Tibor, az EMNP korábbi elnöke

Hirdetés