Szilágyi Zsolt az EMNP új elnöke

EMNP-s küldöttek gyűltek ma össze Marosvásárhelyen, hogy végre pártelnököt válasszanak maguknak.
Hirdetés

Szombaton zajlik az Erdélyi Magyar Néppárt harmadik, rendkívüli, sőt tisztújító küldöttgyűlése Marosvásárhelyen, a Mihai Eminescu Kultúrközpontban.

Az esemény csúcspontja az új vezetőség megválasztása, miután Toró T. Tibor pártelnök és Szilágyi Zsolt alelnök és államfőjelölt benyújtotta a lemondását a tavalyi elnökválasztás után. Erről a csúcspontról viszont le fogunk maradni, már most szólunk, mert akkora vitákra számít a párt vezetése, hogy ezt zárt ajtók mögött tartják.

Hirdetés
Hihetetlen: megszavazták az alelnököket!
2015-02-01 00:16:00

Igaza lett az előző posztban idézett küldöttnek, tényleg februárban fejeződött be az EMNP harmadik országos küldöttgyűlése.

Elképesztő demokratikus erőfeszítések árán sikerült alelnökökkel kiegészíteni az elnökséget. Míg mi kívülről arra számítottunk, hogy a pártelnök személyének megválasztásán vitáznak majd legtöbbet a küldöttek, éjfélre megbizonyosodtunk róla, hogy a párt berkeiben az alelnöki pozíciókért folyt a legnagyobb harc. Szilágyi Zsoltot nagyjából este kilencig sikerült megválasztani elnöknek, az alelnökökre éjfél utánig kellett várni.

Végül, rengeteg környi szavazás, számolás, újraszavazás és újraszámolás után összeállt az alelnökök névsora:

Az EMNP új alelnökei

Zatykó Gyula a Partium képviseletében, Zakariás Zoltán, a pártelnök jelöltje, Toró T. Tibor stratégiai alelnök, avagy a stratégiai bizottság elnöke, Mátis Jenő, a közép-erdélyi régióelnök, a háromszéki Taierling Johann és a gyergyói Kolcsár András pedig Székelyföldet képviseli a testületben.

Akik kimaradtak, azok se búslakodjanak vagy bosszúskodjanak, mondta Szilágyi Zsolt elnök, és itt a kolozsvári Sóos Sándorra mutatott, mert a munkához nem kell tisztség, mindenki munkájára és lendületére szükség van.

Az elnökség holnap már össze is ül első hivatalos gyűlésére, jelentette be a pártelnök, majd a himnuszok és taps zárta a küldöttgyűlést. A tapsot mindenki megérdemelte, aki kibírta a végéig.

Taps

És ezzel végre mi is elköszönünk, itt ér véget a Főtér.ro élő közvetítése: Jó éjszakát, Erdély.

Számolják és újraszámolják
2015-01-31 23:56:00

A szavazatokat, mi mást. Bár lassan a küldötteket is érdemes lenne újraszámolni, mert nagyon sokan szállingóztak már haza.

Egyikük az ifjúsági ház lépcsőjén megjegyezte: „Ilyen gyűlésünk se volt még, hogy egy hónapig tartson. Megkezdtük januárban, és befejezzük februárban.” 

Újabb kör szavazás
2015-01-31 23:15:00

Lepaparazzóztunk egy szavazást az előtérben, ezúttal is köszönet az ismeretlen küldöttnek, aki megengedte. :D

Szavazás a sokadik körben

Az innen kiolvasható infókkal szórakoztatjuk magunkat és a nagyérdeműt: úgy tűnik, Toró T. Tibor se aratott osztatlan sikert mint egyetlen jelölt a stratégiai alelnök posztjára, róla is újra kell szavazni.

A másik kérdéses tisztség az elnök javasolta alelnök, itt úgy tűnik, a székelyudvarhelyi Zakariás Zoltán csap össze a kézdivásárhelyi Taierling Johannal.

Mi most már mindenkinek szurkolunk, hogy szerezze / szavazza meg az óhajtott tisztséget / személyt, még mielőtt mindannyian végkimerülésben múlunk ki a képviseleti demokrácia oltárán.

Frissítés: utólag tudtuk meg, hogy Toró T. Tibor szereplése ezen a szavazólapon nem népszerűségi, hanem operativitási kérdés volt: egyszerűbb volt együtt szavazni róla és az elnök jelölte alelnökről. 

Az alelnökök nem elég népszerűek
2015-01-31 22:59:00

És emiatt húzódik el az elnökség megválasztása - tudtuk meg a sokadik szavazási körről fáradtan kisereglő küldöttektől, ugyanis 3 alelnök nem kapta meg a titkos szavazatok felét plusz egyet.

Mátis Jenő közép-erdélyi és Zatykó Gyula partiumi alelnököket már megszavazták, a Székelyföldet képviselő két alelnök személyére viszont nem érkezett elegendő számú szavazat. A folyamatot visszalépések és sértődések fűszerezték, na de a demokráciát sem a gyorsaság és a hatékonyság miatt szeretjük.

EMNP harmadik országos küldöttgyűlése

Mi persze folyamatosan bekíváncsiskodunk, a lelkiismeretes küldöttek pedig folyamatosan az orrunkra csukják az ajtót.

Toró T. Tibor stratégiai alelnök lesz
2015-01-31 21:59:00

Szilágyi Zsolt javasolta, és a küldöttek elfogadták, hogy szabályzatmódosítással egy új alelnöki pozícióval bővüljön a EMNP elnöksége: a stratégiai alelnökével - mondta el az új pártelnök.

Erre a tisztségre Szilágyi Toró T. Tibort jelölte annak rendszerszemlélete miatt, és ugyan az alelnökökre leadott szavazatok aránya még nem ismert, minden előjel szerint a küldöttgyűlés meg is választotta Torót stratégiai alelnöknek.

Toró T. Tibor az EMNP országos küldöttgyűlésének végén

Összesen hat alelnök lesz: két székelyföldi, egy-egy partiumi és közép-erdélyi régiós alelnök, a stratégiai alelnök és egy olyan alelnök, akit az elnök személyesen jelöl, a küldöttgyűlés pedig megszavaz. Ilyen személyes jelölés alapján került be kétszer is az elnökségbe Szilágyi Zsolt, mondta el Toró T. Tibor.

Partnerség az MPP-vel, párbeszéd az RMDSZ-szel
2015-01-31 21:49:00

Az MPP-vel választási szövetséget szeretne kötni Szilágyi Zsolt a jövő évben esedékes választásokra, mondta el a frissen megválasztott pártelnök. Az RMDSZ-szel ő is szeretne párbeszédelni, úgy látja, a versenynek és az együttműködésnek is van értelme.

Nem tudja, hazaköltözik-e
2015-01-31 21:36:00

Szilágyi Zsolt még gondolkodik azon, hogy hazaköltözik-e Brüsszelből most, hogy megválasztották az EMNP elnökévé. Jelenleg ugyanis Tőkés László brüsszeli irodavezetője, nem ez az első mandátum, amelynek során ezt a feladatkört látja el. Tőkés László legfrissebb EP-mandátuma 2019-ig tart.

Szilágyi megköszönte a sajtó türelmét, és elnézést kért, amiért az ülés érdemi része zárt ajtók mögött zajlott. 

A párt megújulásának egyik útja - a személyi változásokon is keresztül - az, hogy javítanak majd a kommunikáción, a fiatalítás egyik bevallott célja pedig épp az online kommunikáció felpörgetése.

Szilágyi Zsolt az EMNP új elnöke
2015-01-31 21:27:00

Ezt ő maga erősítette meg a sajtónak, miközben az ülésteremben még folyik az alelnökökre leadott szavazatok összeszámlálása.

Szilágyi Zsolt bejelenti, hogy ő az elnök

Erős elnök lesz, mondta el, ez kifejezetten a küldöttek kívánsága is, ami azt jelenti, hogy gyorsabban születnek majd a döntések, hatékonyabb lesz a végrehajtás. 

(Előbb idézett, névtelenséget kérő forrásunk szerint ez azt is jelenti, hogy a vezető testületben keményebb lesz a számonkérés is: aki nem teljesíti, amit vállalt, azonnal leváltják.)

 

Habemus elnök!
2015-01-31 21:08:00

Szilágyi Zsolt lett az Erdélyi Magyar Néppárt új elnöke - súgta meg egy névtelenséget kérő forrásunk a kongresszusról távozóban.

A vajúdás nem is annyira az elnök személyéről szólt, tudtuk meg, mint inkább az alelnökökről. Székelyföld két alelnöki helyet kért, Partiumnak és Közép-Erdélynek egy-egy jutott volna. Mivel azoban a partiumiak kétszerannyi szavazatot szedtek össze az államfőválasztáson, mint a közép-erdélyi régió, ezért két alelnöki pozíciót kértek.

Forrásunk szerint nagyon nem voltak elégedettek az eddigi közép-erdélyi régióelnök tevékenységével, akit most Mátis Jenő vált, akitől nagyon sokat remélnek.

300 küldött vajúdik
2015-01-31 20:04:00

 Visszatértünk az ifjúsági központba abban a reményben, hátha sikerült elnököt választani. Még nem sikerült.

Még a bannert is bevették
2015-01-31 15:05:00

 Annyira titkosította magát az EMNP küldöttgyűlése, hogy még az eseményt reklámozó óriásbannert is leszedték az ifjúsági ház homlokzatáról.

Úristen, hogy fogunk így visszatalálni, hogy este megtudjuk, ki lett TTT utódja??

Bannerstop az EMNP országos küldöttgyűlésén

FRISSÍTÉS: a küldöttgyűlést reklámozó molinót az erős szél miatt vették le, mert félő volt, hogy leszakad. (Ujlaki Tivadar szíves közlése.)

Bezárták az ajtót
2015-01-31 14:48:00

Toró leköszönő beszéde után a küldöttek szünetre vonulnak, és szünetel az élő közvetítésünk is. A küldöttgyűlés érdemi része ugyanis zárt ajtók mögött folytatódik. Valószínűleg sok a szennyes, amit nem akarnak nekünk kiteregetni.

Zárt ajtók az EMNP országos küldöttgyűlésén

 
Megújul a párt.
 
De hogy a jelöltek bemutatkozását, programját miért nem ismerheti meg mindenki, az továbbra sem fér a fejembe. Belső forrásunk szerint azért nem nyilvános a jelöltek bemutatkozása sem, hogy ne derüljön ki, ki lép vissza és kinek a javára. És hogy sok az alelnök-jelölt, és sose érne véget a kongresszus, ha ők mind bemutatkoznának a nagyérdeműnek.
 
Nem mintha az egész fesztív rész nem azt üzente volna, hogy Toró T. Tibor annak ellenére, hogy hivatalosan ő is elnökjelölt, egyértelműen Szilágyi Zsoltot támogatja, sőt meg is üzente csütörtökön a sajtón keresztül, hogy hajlandó visszalépni a javára.
 
Biztonsági ember az EMNP országos küldöttgyűlésén
 
A titkok őrzői
 
S akkor: vezéráldozat?
2015-01-31 14:22:00

Nagyjából igen, vonta le a megújulási következtetést Toró T. Tibor, és kampányolni kezdett Szilágyi Zsolt mint jövendő pártelnök mellett. Szerinte Szilágyi Zsolt az államfői kampányban bizonyította, hogy integrálni képes személyiség, és kemény csatákat is felvállal, ha kell.

A megújulásnak csak az egyik része az országos szint, személyi vonatkozásokban is le kell menni a gyökerekig - emelte ki Toró.

A párt keretprogramja rendben van szerinte, most a küldöttgyűlés zártkörű szakaszában a párt saját szabályzatát kell, hogy módosítsa.

Hol vannak a fiatalok? - bírálta Toró azokat az ifjakat, akik feltűntek az EMNP-ben, de mégsem bizonyították fiatalos lendületüket. A lekösznő pártelnök főleg az online kommunikációban számítana rájuk.

Nincs meg a kezdeti bizalom, folytatta a bírálatot, vagy legalábbis alaposan megrepedezett, ezt újra kell építeni sok empátiával, hogy 2016-ban valódi versenypártként indulhasson az EMNP az önkormányzati és parlamenti választáson.

A serpenyő, amelyre nem büszkék
2015-01-31 14:21:00

Területi lefedettség és társadalmi beágyazottság hiánya, a szakpolitikai hátország hiányosságai kerülnek bele a mérleg negatív serpenyőjébe - sorolja Toró T. Tibor.

A legjelentősebb tétel viszont az, hogy az elmúlt három évben nem tudtak jelentős szavazatnövekedést elérni a választásokon, miután már kezdetben a pártra sütötték a 15 százalékos bélyeget. Na de az igazi verseny 2016-ban lesz.

Toró személyes kudarcának is érzi, hogy nem sikerült strukturálisan egyesíteni az autonómiapárti tábort Erdélyben. Ez is marad a jövő feladata.

A Néppárt küldetésének, létének igazi tétje, hogy sikeres lehet egy olyan erdélyi magyar párt, amely nincs kiszolgáltatva Bukarestnek, az ottani erőforrásoknak, és így is sikeres tud lenni. Ez vagy elvi alapon lehetetlen, vagy nem végezték el a kellő munkát - bírált Toró, aki szerint viszont ez nem kizárólag az EMNP feladata. Szerinte az egész Kárpát-medencei magyarság dolga bebizonyítani, hogy lehet értékalapon magyar nemzeti érdekeket képviselni úgy, hogy a képviseleti szerv nincs kiszolgáltatva a többségi hatalom érdekeinek.

Közvetett választási részvétel
2015-01-31 14:14:00

Így nevezte Toró azt, hogy segítettek a Fidesznek az elmúlt évek választási kampányaiban. Ja és ez is siker. Az, hogy itthon nem indultak az EP-választáson, és Tőkés László Fidesz-listán jutott az EP-be, az bölcs dolog. Mert Tőkés László mindenhol önmagát képviseli - mondta Toró, majd gyorsan kiegészítette azzal, hogy természetesen az EMNP-t és az autonómiát is.

Három választáson pedig közvetlenül is részt vett az EMNP, Szilágyi Zsolt államfőjelöltsége nemcsak köszönetet, hanem külön tapsot is kapott. Meg az is, hogy tematizálta a román államfői kampányt.

Nem vagyunk a Fidesz lakájpártja
2015-01-31 14:08:00

– mondta Toró pártelnök a sikerek sorolása közepette. A kölcsönös bírálat belefér az élő, értékalapú és stratégiai partnerségbe. Erre a partnerségre a jövőben is számítanak.

Működő kapcsolata van a Néppártnak a Fideszen kívül a KDNP, az LMP, sőt a Jobbik vezetésével is - hangzott el.

 
EMNP országos küldöttgyűlése
Ellenszél dagasztja a siker vitorláit
2015-01-31 14:02:00

Mármint hogy létezik az Erdélyi Magyar Néppárt - mondta Toró, aki most sem felejtette el megemlíteni a többszörös ellenszelet, amelyben megalakult.

Update az ellenszélhez: a déli megyékben most is egyenként keresi a rendőrség a párt bejegyzését támogató mintegy 800 aláírót, hogy nyilatkozzanak, tényleg ő írták-e alá a támogatói-tagbelépői íveket.

Már nincs itt a nagykövet
2015-01-31 13:56:00

Megköszönte a külföldi vendégeknek a köszöntést és a jelenlétet Toró T. Tibor értékelő beszédének elején, és közölte, hogy Zákonyi Botond nagykövetnek máris el kellett mennie. No de maradt egy konzul, Barabás úr, nem maradunk magyarországi támogatás nélkül a küldöttgyűlés további részében.

Ja és megköszönte Tőkés Lászlónak, hogy Toró-korszaknak nevezte az elmúlt négy évet.

Toró T. Tibor nagyon izgul
2015-01-31 13:53:00

Annyira, hogy elejtette a papírjait, mikor a szónoki pulpitushoz ért, hogy kiértékelje a Néppárt eddigi teljesítményét.

A határokon túlról
2015-01-31 13:41:00

„eredményes munkát és bölcs döntést” kívántak az EMNP-nek a határon túli testvérpártok vezetői:

 
Brenzovics László az Erdélyi Magyar Néppárt országos küldöttgyűlésén
 
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, aki egyenesen Kijevből érkezett;
a vajdasági Pásztor István és a felvidéki MKP elnöke, Berényi József, aki csak üzenetet küldött (mert mindketten Kolozsváron maradtak az RMDSZ 25. születésnapját ünnepelni);
 
Fehér Csaba
 
Fehér Csaba, aki új fiú a színen: a szintén felvidéki Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke;
 
EFA videóüzenete a Néppárt országos küldöttgyűlésén 
és az Európai Szabad Szövetség vezetői. Az EFA zenével aláfestett és autonómiaüzenettel dúsított motivációs videót küldött annak ellenére, hogy Tőkés László az EP-ben már nem a European Free Alliance tagja. Viszont az EMNP odatart, mert ők autonómia- és régiósítás-pártiak.
 
Idén is felvirrad a Székely Szabadság Napja
2015-01-31 13:30:00

Amíg Románia nem úgy szervezi át a közigazgatását, hogy abban Székelyföld önálló régió legyen, addig tiltakozó nagygyűlésként tartják meg a március 10-i Székely Szabadság Napját - jelenti be Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács elnöke eléggé lefogyott a tavaly március 10-i felvonulás óta.

Izsák a Néppárt segítségét kérte, hogy idén is megszervezzék a felvonulást, amelyre Erdély minden részéből érkezzenek tiltakozók.

Izsák Balázs az EMNP országos küldöttgyűlésén

Izsák szerint Erdély egymást kiegészítő kultúrák földje, annak is kell maradnia, és ezt egeydül a magyar és a román kormány együttműködése és stratégiai partnersége biztosíthatja, nem annyira az RMDSZ autonómia-tervezete.

Németh Zsolt nem jött el
2015-01-31 13:25:00

Rövid üzenetét felolvasták, ehhez végre visszakapcsolták a villanyt a nézőtéren is. Köszönet érte a logisztikai felelősnek!

Németh Zsolt már rég leszervezte mai napi programját, ezért a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke elnézést kért, hogy nem lehet jelen személyesen, és természetesen sok sikert kívánt a tisztújításhoz.

Wetzel: marad a demokráciaközpontok finanszírozása
2015-01-31 13:19:00

 A magyar kormány továbbra is stratégiai partnernek tekinti az erdélyi magyar nemzeti oldalt, és nem kívánja megvonni a demokráciaközpontok finanszírozását - erősítette meg a küldötteknek Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Ő is - akárcsak Tőkés László - úgy köszönte meg Toró T. Tibor eddigi munkáját, mint aki nagyjából biztos abban, hogy a küldöttgyűlés délután másvalakit választ majd erre a tisztségre.

Bibliával és Neptunnal értékelt Tőkés
2015-01-31 13:09:00

Tőkés László vidáman érkezett a küdöttgyűlésre, az előtérben még mindenki joviális volt, utána viszont hosszú és borongós beszédet tartott. Nemcsak a Néppártot értékelte pár mondatban, hanem főleg az RMDSZ-t is jópár percben. Az Átlátszó Erdély blog cikksorozatára hivatkozva bőven Neptunozott is, természetesen elítélte az RMDSZ bukaresti pozícióvadászatát. 

EMNP országos küldöttgyűlés

 
Ezúton üzenjük a volt püspöknek, hogy az általa pozitív színben feltüntetett cikksorozatot ugyanaz a Sipos Zoltán írta, akinek a nevével ő nem átallott ironizálni két éve, az előző küldöttgyűlésen, mivel akkor épp a Néppárt és civil holdudvarának magyarországi közpénzből történő finanszírozását tárta fel.
 
Tőkés továbbra is szeretné összehozni az erdélyi magyar politikai összefogást, az RMDSZ megszokott bírálata szerinte ezt nem akadályozza.
 
Megköszönte Toró T. Tibor eddigi pártelnök tevékenységét, és arra biztatta a pártot, hogy kérjen meghallgatást Klaus Johannis államelnöktől. És felkérte a titkosszolgákat, hogy lépjenek ki az egyházi struktúrákból.
Itt a nagykövet is
2015-01-31 12:42:00

Zakariás Zoltán bemutatta a meghívottakat, nemcsak szimpatizáló - nem romániai - pártok képviselői jöttek el, hanem Zákonyi Botond is, Magyarország bukaresti nagykövete.

Közben ránkoltották a villanyt, így sötétben írjuk a közvetítést, előre is elnézést az ebből fakadó sötét gondolatokért.

Portik Vilmos házigazdaként köszöntötte a küldötteket,  akik elénekelték a Szózatot. 

 
EMNP országos küldöttgyűlése
 
Közben folyamatosan járkálnak át rajtunk a román sajtósok, valami gixer van a fordítással, reméljük, hamarosan megoldódik.
Folyik a regisztráció
2015-01-31 12:30:00

12-re hirdették a küldöttgyűlés kezdését, de akkor még javában folyt a regisztráció és a bevonulás a terembe.

Nemcsak nyakbavaló kártyát, hanem piros karszalagot is kaptunk, vagyis buli lesz!

EMNP küldöttgyűlés

Ne tévesszen meg a kép, a helyi cerberus nem náci, csak így csekkolják a karszalagot. Akinek nincs, az nem léphet be az ülésterembe.