Hó, eső, vihar, árvízveszély: mindent kapunk a hétvégén

Még elsőfokú riasztást is a Partiumban és a Bánságban. Dobrudzsában erősen tavaszodik.
Hirdetés

Sárga kódos, azaz elsőfokú riasztást adtak ki ma a meteorológusok az ország 18 nyugati megyéjére vihar és különféle csapadékok előfordulása miatt. 

Péntek délutántól szombat reggel tízig jelentősebb mennyiségű, négyzetméterenként 15 liternyi esőre, havasesőre, a hegyekben havazásra és szélviharra kell számítani. A széllökések a nyugati országrészben elérhetik az óránkénti 70, a hegyekben a 90 km-es erősséget, a hegyekben a csapadék mennyisége a négyzetméterenkénti 35-40 litert. A hegyekben megmarad a hó, és a vihar miatt hóátfúvások alakulhatnak ki.
 
Sárga kódos riasztás
 
Péntek estétől szombat estig helyi megnövekedik Szatmár, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu és Ilfov megyék kisebb folyóinak vízhozama. Kisebb áradások, túlfolyások keletkezhetnek, és helyi jellegű árvizek alakulhatnak ki főként Krassó-Szörény, Mehedinţi és Gorj megyében.
 
A hőmérséklet szombaton az átlaghoz képest melegebb lesz, de hűvösebb, mint pénteken. Erdélyben 2-3 fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet, az éjszakai minimum a medencékben akár mínusz négy fok is lehet. Felhősödés és csapadék az egész ország területén várható.
 
Dobrudzsában viszont akár 13-14 fok is lehet napközben, és éjszaka sem hűl a levegő 4 Celsius fok alá.
 
Vasárnap felhős és esős idő várható, a hőmérséklet alacsonyabb lesz, mint szombaton: Erdély keleti részében 1 fok lesz a napközbeni csúcs, Dobrudzsa déli részében tíz fok. Éjszaka akár -5 fok is lehet Erdély keleti és középső részén.

Hirdetés