Romániának a schengeni övezetben van a helye

Ezt hangoztatta Klaus Johannis államfő a Bukarestben akkreditált külföldi diplomatákhoz intézett beszédében. Románia többek között Magyarországgal is erősítené együttműködését.
Hirdetés

Johannis szerint Románia teljes mértékben teljesíti a csatlakozáshoz szükséges feltételeket – jelentette ki a Bukarestben akkreditált külföldi diplomatákhoz intézett beszédében. Elnöki mandátuma alatt folytatni akarja Románia európai integrációját, így a schengeni csatlakozás és

az euró bevezetése továbbra is aktuális célkitűzés marad.

Úgy vélte, hogy Romániának a schengeni övezethez való csatlakozása kizárólag politikai okok miatt késik, és szerinte az EU legnagyobb hiányossága nem gazdasági jellegű, hanem a partnerek közötti bizalom hiányában mutatkozik meg, ami hátrányos megkülönböztetéshez vezet. „Partnereink kötelessége, hogy korrektek legyenek a kiértékelésekben és a szabályok alkalmazásában. Hiszünk a betartott szabályokban, illetve olyanokban, amelyek nem módosulnak a változó érdekek függvényében” – mondta Johannis, aki szerint az európai intézményektől kapott biztosítékok alapján Románia arra számít, hogy a schengeni övezet tagállamává válik.

Románia kész hozzájárulni a schengeni övezet hatékonyabb működéséhez,

mondta Johannis és elismerte, szigorúbban kell őrizni az EU határait, ugyanakkor nem sérülhet a szabad mozgáshoz való alapvető jog sem. Az államelnök kiemelte Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségének fontosságát, és közölte, Bukarest a dinamikus együttműködés folytatásában érdekelt. Továbbá fontosnak nevezte Romániának a Franciaországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal, Ausztriával, az Egyesült Királysággal, Spanyolországgal és Törökországgal létező stratégiai partnerségének gazdagítását, majd megemlítette a Magyarországgal és Bulgáriával való kétoldalú együttműködést, amelyet főleg a

határ menti együttműködések területén akar erősíteni Bukarest.

Johannis megállapította, hogy Bukarest és Moszkva kapcsolatát beárnyékolja az ukrán válság, és a konstruktív párbeszéd visszaállításához elsősorban arra van szükség, hogy Oroszország tiszteletben tartsa a nemzetközi jog elveit. Rámutatott: Bukarest Kínával is fejleszteni akarja kapcsolatait főleg a gazdasági együttműködés terén.

Fotó: http://onlinereport.ro 

Hirdetés