Kacsára gerjedt be az erdélyi magyar sajtó

Nincs háttéralku a Fidesz és az RMDSZ között és a Demokrácia Központok finanszírozását sem szüntetik be. A Bukaresti Rádió ezzel ellentétes híradása egyszerű álhír.
Hirdetés

Az erdélyi magyar nyelvű sajtó péntek óta „rágja” azt az álhírt, amit a Bukaresti Rádió tett közbeszéd tárgyává „név nélkül nyilatkozó RMDSZ-es forrásokra” és a Demokrácia Központokban dolgozókra hivatkozva. A hír arról szólt, hogy a magyar kormány az RMDSZ és a Fidesz megegyezésének következményként beszüntette a Demokrácia Központok finanszírozását. A hírt átvette a Kolozsváros.ro is, mely azt írta, hogy Soós Zoltán, a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselője megkeresésükre megerősítette a híresztelést. Utólag kiderült, ez is csupán félretájékoztatás.

Hétfőn minden érintett fél valamennyi újságíró megkeresésére cáfolta a hírt. Debreczeni Hajnal, az RMDSZ sajtósa és Kovács Péter főtitkár „hazugságnak”, illetve „álhírnek” nevezték a bukaresti rádió értesüléseit. Utóbbi a Bukaresti Rádió főszerkesztőjét is kitámadta, mondván: „Székely Ervin az az RMDSZ-es politikus, aki képviselőként és államtitkárként semmit nem hagyott maga mögött, most pedig újságíróként próbál domborítani”. A maszol.ro által megkeresett Székely azzal magyarázta a tévesnek bizonyuló híresztelést, hogy két RMDSZ-es forrástól is hallott a Fidesz és az RMDSZ háttéralkujáról. A főszerkesztő ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy Kovács Péter az ő személyével foglalkozik ahelyett, hogy az RMDSZ álláspontját ismertetné.

Az EMNT részéről Sándor Krisztina országos ügyvezető, Papp Előd székelyföldi és Nagy József Barna partiumi koordinátor is megszólalt, cáfolva, hogy megszűnt volna a Demokrácia Központok finanszírozása.

Soós Zoltán, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese ugyanakkor a Kolozsváros.ro-nak azt írta: „mivel a Demokrácia Központok munkája szinte pótolhatatlan segítséget jelent, ezért soha, semmilyen fórumon nem merült fel azok bezárása”.

Hirdetés