Tompa Andrea nem kér a Márai-díjjal járó pénzjutalomból

Az összeget jótékonysági célra ajánlja fel, így tiltakozik a magyar kormány politikája ellen.
Hirdetés

A kormány kulturális és szociális politikája elleni tiltakozásul döntött úgy Tompa Andrea erdélyi származású író, kritikus, hogy átveszi ugyan a Márai-díjat, de az azzal járó összeget a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítványnak ajánlja fel. Az írónőt „a 20. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért” tüntette ki a magyar kultúra napján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

„Fontosnak tartottam, hogy elfogadjam a díjat, mert kitüntetésemet két szakmai szervezet javasolta: a Szépírók Társasága, amelynek tagja vagyok és a Fiatal Írók Szövetsége, amelynek nem vagyok tagja. Ugyanakkor nem értek egyet a kormány politikájával, mely nem támogatja a független művészeti törekvéseket, nem értek egyet a jelenlegi művészeti támogatási rendszerrel. Színikritikusként mindenek előtt a kulturális területen történt változások háborítanak fel” – ezt mondta az MTI-nek. 

A hóhér háza és a Fejtől s lábtól című regény szerzője szerint „elképesztő mértékű az állam kulturális területfoglalása, valamint a Magyar Művészeti Akadémia hatalmi helyzete és finanszírozási politikája”. 
 
A pénzt azért utalja az Igazgyöngy Alapítványnak, mert ezzel is tiltakozik a magyar kormány szociális politikája ellen, amely úgymond „nem vállal szolidaritást a szegényekkel, a leszakadó rétegekkel, gondjaik megoldását a civil szervezetekre hagyja”.
 
Tompa Andrea Kolozsváron született 1971-ben, 1990 óta Budapesten él. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője.
 
A képen: Tompa Andrea átveszi a Márai-díjat Balog Zoltán minisztertől. Fotó: MTI

Hirdetés