Johannis jobbközép kormányról álmodik

Cătălin Predoiut szeretné az új kormány élén látni.
Hirdetés

Klaus Johannis államfő a Realitatea Tv-nek adott interjújában ismét utalt arra, hogy jobboldali kormányt szeretne. „A jelenlegi kormánnyal nem látom, hogyan ültethetném gyakorlatba tízéves programomat egy erős Románia érdekében” – fogalmazott. 

A kampány idején sokat hangoztatott politikai reformok mellett foglalt állást mondván: a pártoknak fel kell ismerniük, hogy választóik másfajta politikát várnak el tőlük. Az államfő elmondta: természetes az, hogy intézményi szinten együttműködik Victor Pontával. Botrányoktól mentes együttműködést szeretne a kormányfővel, ezért nem fogja élő adásban Ponta fülét húzogatni – mondta. Ennek ellenére a jelenlegi kormánnyal nem tudja megvalósítani terveit. Egy olyan minisztertanácsot szeretne, amelyikkel szemben kényelmesen érezné magát.
 
Az elnökválasztás után a parlamentben átrendeződtek a politikai erőviszonyok, így elképzelhető, hogy megváltozzon a többség. A riporter kérdésére válaszolva Johannis elmondta: ha kormányváltásra kerül a sor, akkor Cătălin Predoiut szeretné az új kormány élén látni. Nem személyi szimpátia miatt, hanem azért, mert pártja őt tartja a legalkalmasabb kormányfőnek. 
 
A PNL már korábban jelezte, hogy február végéig elkészül a kormányprogramja, a parlament tavaszi ülésszakán pedig bizalmatlansági indítványt terjeszt be Victor Ponta miniszterelnök kormánya ellen. 

Hirdetés