61 pert úszott meg Băsescu

Az elmúlt 10 évben 68 esélye lett volna rá, hogy bűnügyi pert akasszanak a nyakába. De idén már nem védi a mentelmi jog.
Hirdetés

Traian Băsescu volt román államelnök neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság – közölte szerdán a legfőbb ügyészség.

A Mediafax hírügynökség kikérte információból az derül ki, hogy 
  • a legfőbb ügyészség bűnügyi részlegén 58 olyan vizsgálatot folytattak le, amelyben az államelnök neve is szerepelt,
  • a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) négy, 
  • a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnél (DIICOT) pedig további hat ilyen ügyet jegyeztek. 
Ezek nagy részét lezárták anélkül, hogy bűnvádi eljárást indítottak volna, 

hét esetben még előzetes vizsgálatot folytatnak.

Băsescu második és egyben utolsó elnöki mandátuma december végén járt le, azóta nem élvezi már az államelnököket megillető mentelmi jogot.
 
A legfőbb ügyészség által vizsgált 58 ügy közül egyben folyik vizsgálat. Szintén egy ügyben vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség, míg a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen a hat akta közül csak egyet zártak le, és további ötben vizsgálódnak.
 
Tavaly az ügyészek újból megnyitották azt az aktát, amelyben Băsescu ellen vizsgálódnak zsarolási ügyben. Azt követően döntöttek így, hogy véget ért az államelnök mandátuma. Tavaly áprilisban a legfőbb ügyészség már közölte, hogy bűnvádi eljárást indított az államfő ellen, de annak gyakorlatba ültetését felfüggesztette, amíg Băsescu mentelmi jogot élvez.

A zsarolási ügy

Gabriela Firea szociáldemokrata szenátor jelentette fel Traian Băsescut, akit zsarolással vádolt. A volt államfő egy televíziós nyilatkozatban kijelentette Fireáról, hogy inkább a polgármester férjével foglalkozna, akinek a hivatalában gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy napon nem találja otthon, utalva ezzel arra, hogy letartóztathatják.
 
Az elmúlt tíz évben a legnagyobb sajtóvisszhangot az úgynevezett Flotta-ügy kapta, amelyben Băsescu és további 79 személy ellen indítottak bűnügyi vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy 1991 és 2000 között Románia kereskedelmi flottájából tizenhat hajót mélyen áron alul adtak el egy külföldi cégnek. Az ügyészség 2008-ban szüntette meg a büntetőjogi eljárást.
 

Fotó: presidency.ro

Hirdetés