Kamatcsökkentést ajánlott a frankhiteleseknek az OTP Románia

Azért döntöttek így, mivel nem érdekük, hogy ügyfeleik fizetésképtelenné váljanak.
Hirdetés

A kamat ideiglenes csökkentését ajánlotta fel bajba került frankhiteleseinek az OTP Bank Románia pénteken.

A 40 szereplős romániai bankpiacon az OTP reagált elsőként a frank hirtelen drágulására: a bank felajánlotta frankhiteleseinek, hogy

három hónapon keresztül 150 bázisponttal (1,5 százalékkal) csökkenti

a törlesztőrészletek kamatát.

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: ezzel a lépéssel az árfolyamnövekedés többletterhének mintegy 90 százalékát a bank magára vállalja.

„Az OTP Bank Románia úgy látta etikusnak, ha a bank átvállalja a változás nagy részét. Mi ezt modelleztük egy 50 ezer frankos, 20 éves ingatlanhitelre, ami a portfólióban átlagosnak mondható és annak esetében ezzel a kedvezménnyel a bank átvállalja a változás 90 százalékát” – magyarázta a Diósi László.

Hozzátette, többnyire 2009 előtti hitelekről van szó: az akkori kamatok 5-6 százalékosak voltak.

Hirdetés

Az MTI kérdésére, hogy indokoltnak tartja-e a bukaresti kormány, vagy a parlament beavatkozását a frankhitelesek védelmében, Diósi László azt mondta: a bankrendszer stabilitását szem előtt tartva a jegybanknak és a bankoknak kell a problémáról tárgyalniuk,

messzemenően figyelembe véve az ügyfelek érdekeit.

Elmondta, senkinek nem érdeke az, hogy ügyfelek tömegei váljanak fizetésképtelenné. Az előző év a stabilitás éve volt a hitelportfólió minőségében, mindenkinek érdeke, hogy ezt fenntartsuk, sőt, javulás történjen – húzta alá. Közölte, ezért is döntöttek úgy, hogy átvállaljuk az ügyfelek többletterheit.

Romániában csaknem 200 ezer lakossági ügyfél vett fel svájci frankban bankhitelt, összesen több mint 8,12 milliárd lej értékben, ami a romániai bankszektor kihelyezett (50 milliárd eurós nagyságrendű) hitelállományának 3,8 százalékát teszi ki.
 

Hirdetés