Ötmillióra emelték a Charlie Hebdo példányszámát

A címlapra pedig ismét Mohamed próféta került, aki 'Je suis Charlie' feliratú táblát tart a kezében.
Hirdetés

A francia szatirikus lapnak ez az első lapszáma, amely kijött a nyomdából a szerkesztőség elleni, 12 ember életét követelő múlt heti terrortámadás óta. A számot – a hatalmas érdeklődés miatt – eleve hárommilliósra tervezték, ám a lapot néhány perc alatt elkapkodták az újságosbódék előtt már a szerdai nyitás előtt hosszú sorokban várakozó emberek.

Ezért a kiadó reggel bejelentette: az óriási keresletre való tekintettel a tervezett 3 millióról 5 millióra emelik a példányszámot. A Charlie Hebdo átlagosan 30 ezer példányban szokott elfogyni.

A párizsi Gare de l’Est pályaudvaron nyitott először az újságos, reggel 6 órakor, s fél 7-kor már nem lehetett a lapot kapni. Volt, aki 5-10 példányt vásárolt, a bolt pedig csak 125-öt kapott.
 
A csalódott vásárlók többsége ezért megvette a Le Canard Enchainé nevű újságot, Franciaország másik és legnagyobb szatirikus hetilapját, amelynek címlapján a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival való szolidaritásként a következő mondat olvasható: „Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni”. A Libération és a Les InRockuptibles című lapok is nagy számban fogytak, ők Mohamed-karikatúrával a címlapjukon jelentek meg szerdán.
 
A francia rádiók és televíziók tudósításai szerint a bódék előtt hajnalban várakozó emberek többsége nem feküdt le éjszaka, nehogy lemaradjon a történelmi lapszámról. Franciaországban még soha nem jelent meg újság ekkora példányszámban. Sokan már kedden megrendelték a lapot az újságárusoknál, de ez sem jelentetett biztosítékot arra, hogy szerdán jut nekik a Charlie Hebdóból.
 
A hetilap címlapját már hétfőn késő este bemutatta internetes oldalán a Libération, amelynek szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után. A címoldalon a könnyező Mohamed prófétát ábrázolták, feje fölött ezzel a szöveggel: Tout est pardonné (Minden meg van bocsátva). Mohamed a kezében egy táblát tart, amelyen az utóbbi napokban a szolidaritás jeleként elhíresült Je sius Charlie (Charlie vagyok) felirat olvasható.
 
A lapban egyébként a megölt karikaturisták utolsó rajzai is láthatók.

Hirdetés