Szász Jenő is repteret építtetne a Székelyföldön

Nehogy már a csíkiak ellenőrizzék a székely légteret. Kezdődik a Csicsó-Cekend háború.
Hirdetés

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elkészült a Cekend-tetőre tervezett légikikötő látványterve, illetve megvalósíthatósági tanulmánya.

Ez azért érdekes, mivel a Hargita megyei tanács kedden közölte, hogy még január folyamán előkészíti a csíkcsicsói reptérre vonatkozó határozatot.

A Szász Jenő által ismertetett tervek alapján a reptér a Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti távolság felénél, a Kápolnásfalu közbirtokosságához tartozó Cekend-tetőn épülne meg.

A légikikötő megvalósíthatósági tanulmánya mintegy 7,5 millió forintba került, de ingyen bocsátják a helyi közösség rendelkezésérre. A terveket egyébként 15 millió euróból lehetne kivitelezni, amelyet uniós pályázatokból finanszíroznának.

Hirdetés

A Hargita megyei tanács eközben határozatot készít elő a Csíkcsicsóra tervezett „Hargita Airport” létrehozásáról. Szász Jenő szerint a két terv nem egy kategóriába tartozik, mivel Csicsóban csak kisgépek szállhatnának le és fel, viszont a cekendi légikikötő nemzetközi járatok fogadására is képes lenne.


 A cekendi reptér látványtervének egyik képe.

 

Hirdetés