Ritka nehéz év előtt áll a váradi önkormányzat

Tíz év munkáját kellene egy év alatt elvégezni Nagyváradon.
Hirdetés

Az európai uniós finanszírozású városfejlesztési projektek miatt aggódik Ilie Bolojan váradi polgármester, aki a Bihorstiri.ro-nak adott interjúban kifejtette: az elmúlt 25 év legnehezebb időszaka előtt áll az önkormányzat. Várad több tervét kell rohamtempóban kivitelezni, máskülönben a város elveszítheti a vissza nem térítendő uniós finanszírozást. A távhőrendszer-rehabilitáció kérdése a legégetőbb, mely 2016 februárjáig kellene befejeződjön. Az elhúzódott közbeszerzési eljárások és a fellebbezések miatt nem biztos, hogy a kivitelező végezni tud a munkálatokkal, így az önkormányzat veszíthet a több mint 50 millió euró támogatásból.

Szintén késésben vannak a Nufărul városrész hővezetékeinek felújításával is. Itt elsősorban termálvízzel oldanák meg a fűtést úgy, hogy szükség esetén a hőközpont is tudjon távhőszolgáltatást biztosítani. Ez vezetékcserékkel jár, amit adminisztrációs gondok nehezítenek: meg kell hosszabbítani a finanszírozási szerződést a gazdasági minisztériumnál – részletezte Bolojan. Előre bocsátotta: az egész város egy építőteleppé válik, körülbelül 200 km-en helyeznek el vezetékeket, ráadásul a Szent László teret is feltúrják.

A polgármester arról is szólt az interjúban, hogy január végén intenzív kampányba kezdenek, ugyanis május 10-én, egy népszavazás keretében dől el, hogy egyesülni fog Váradszentmárton Nagyváraddal. Bolojan szerint óriási gazdasági lehetőség rejlik ebben a tervben. Nagyvárad szeretné felvenni a versenyt Kolozsvárral és Temesvárral, ehhez azonban területekre van szüksége. A váradszentmártoni fürdőturizmus és Nagyvárad idegenforgalmi vonzereje jól kiegészíthetné egymást, és ebből mindkét település nyerhet. A referendum akkor lesz érvényes, ha a lakosságnak legalább a 30 százaléka megjelenik az urnák előtt. A szavazóknak legalább a fele a fúzióra kell szavazzon – mondta az elöljáró. Úgy vélekedett: Váradon csak mozgósításra van szükség, a váradszentmártoniakat viszont meg kell győzni az egyesülés hasznosságáról. A riporter azon kérdésére, mi történne, ha a PNL átvenné a hatalmat, Ilie Bolojan elmondta: túl sok a folyamatban lévő, rendkívül fontos projekt Nagyváradon, ezért nem hagyná itt a várost Bukarestért. Kötelességének érzi, az összes városfejlesztési tervet végig vinni.

Fotó: Vocea Transilvaniei

Hirdetés