Főadó lesz a Duna TV, megújul az M1

Változás a nemzeti tévénézésben: lesz Petőfi TV és M4 Sport csatorna is.
Hirdetés

A Duna TV lesz a nemzeti főadó, az M1 pedig március 15-től a napi aktuális csatorna – közölte a Duna Televízió Zrt., a Magyar Televízió Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kedden, a hirado.hu-n közzétett közleményben.

Az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejön a

Petőfi TV

és júliusban indul az M4 Sport csatorna.

Az M1 teljes kínálatában megújul. A továbbiakban folyamatos hírszolgáltatást biztosít, továbbá hírháttér- és magazin műsorokat sugároz. Az alkotóknak tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát – írták.

Megújul a híradó, lesz éjjeli angol nyelvű hírösszefoglaló is, bővül az időjárás-jelentés, és új magazinműsorok is adásba kerülnek.

Az M1 új stúdió- és műsorarculata március közepére készül el Simon Jago, a BBC World News, illetve az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió és más televíziók arculatát is készítő brit szakember segítéségével.

Mivel a digitális átállás révén mindenki számára fogható Magyarországon – az M1-hez hasonlóan – a Duna TV adása, megteremtődött annak lehetősége, hogy a Duna TV – amelyet korábban Európa legjobb kulturális televíziójává is választottak – a továbbiakban

nemzeti főadóként

tegyen eleget a törvény által előírt közszolgálati követelményeknek, társadalmi, nézői elvárásoknak – írják a közleményben.

Hirdetés

Ennek megfelelően a Duna TV a magyarországi nézők mellett az egész Kárpát-medencei magyarságnak lesz képes teljes, közszolgálati, kulturális és szórakoztató tartalmat sugározni – olvasható a közleményben.

A közszolgálati tartalom mellett a Duna TV adásai közt megtalálhatók lesznek a közönség által kedvelt szórakoztató műsorok is. Itt lesznek láthatók mások mellett a Magyarország szeretlek!, a Fábry, a Szálka, a Ridikül, a Maradj talpon!, a Hacktion, a Fapad című sorozatok és a Gasztroangyal, a Családbarát, az On the spot, illetve Bábel is.

A közlemény szerint az

M4 Sport csatorna

indulásáig a kiemelkedő hazai és nemzetközi sportesemények is ezen a csatornán lesznek láthatók.

A megújuló csatornák felügyeletét továbbra is a médiatörvény rendelkezései szerinti közszolgálati műsorszolgáltatók, azaz az MTV Zrt. és Duna TV Zrt., látják el, a jogszabály által elrendelt átalakulásuk lezárultáig. Ezt követően a csatornák felügyeletét az egységes Duna Médiaszolgáltató Zrt. veszi át. A tartalmakat továbbra is az MTVA gyártja.

Hirdetés