Dániel pátriárka már megint a markát tartja

A román ortodox egyházfő karácsonyi pásztorlevelében több pénzt kér a bukaresti Nemzet Megváltásának Katedrálisának építéséhez.
Hirdetés

Alig múlt el a kampány, mely igencsak jól jövedelmezett az ortodox egyháznak, Dániel pátriárka ismét a markát tartja. Karácsonyi pásztorlevelében azt írja, hogy az ünnepek alkalmából örömmel ajándékozzunk szeretteinknek, és a keresztény értékek segítsenek abban, hogy még többet adakozzunk a bukaresti Nemzet Megváltásának Katedrálisa javára. Emlékeztet arra, hogy 1884-ben foglalta törvénybe I. Károly király a nemzet katedrálisának építését, de a gyakorlatban csak 130 évvel később konkretizálódik – a nemzeti öntudat szimbólumaként.

Az elöljáró a diaszpórában élő románokról is említést tesz: imádságainkban emlékezzünk meg a távolban élő román testvéreinkről is, hogy ne távolodjanak el az ortodox vallás gyakorlásától.

Az óriáskatedrális régi nagy álma az ortodox egyháznak: építését még Románia függetlenségének kivívása után döntötték el, 1929-ben Miron Cristea pátriárka el is helyezte az Unirii téren az építmény alapkövét, de közbeszólt a gazdasági válság, majd a világháború, és végül a kommunizmus négy évtizede. A beruházés 400 millió euróba kerül, mivel az ortodox egyház egy olyan 125 méter széles és magas, 19 emeletes komplexumot szeretne, mely galériáknak, múzeumoknak, luxuslakosztályoknak és éttermeknek is helyet biztosítana.

A kormány már többször utalt pénzt a román nép üdvözülésének szentelt katedrális felépítésére, ugyanakkor ingyen adta a területet is az egyháznak. A bazilika 5500 főt tud majd befogadni, a katedrális előtti kolostorral szegélyezett tér pedig további 125 ezer hívőt. A bazilika alá egy 2000 férőhelyes földalatti múzeumot is szeretnének. 

Hirdetés