A DIICOT nyomoz Antal Árpád feketemárciusozó kijelentése miatt

A terrorizmusellenes ügyészek fenyegetés gyanújával indítottak vizsgálatot, de gyanúsítottat nem nevesítettek.
Hirdetés

Hivatalból indított büntetőeljárást a terrorizmus- és szervezett bűnözés ellenes ügyészség (DIICOT) amiatt, hogy az RMDSZ december 13-án tartott SZKT-ján fenyegetésnek minősülő kijelentések hangzottak el – közölte szerdán a szervezet. A DIICOT szerint a kijelentések a terrorizmus elleni küzdelem és megelőzés törvény (2004/535) 206-os cikkelyét sértették meg.

A szombati SZKT-n két dolog történt: a testület megszavazta, hogy a Szövetség kilépjen a Ponta-kormányból, illetve az RMDSZ politikusai számonkérték Marius Popica háromszéki prefektuson, hogy ötezer lejre bírságolta a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetét egy fél évvel korábbi himnuszéneklésért.
 
Ezt a számonkérést Antal Árpád malíciózusan tette meg: „Megkérem Frunda urat, kérje meg a főnökét, Románia miniszterelnökét, hogy utasítsa a Kovászna megyei prefektust arra, hogy hagyja békén a magyarokat. (…) Ha nem, az történhet a Székelyföldön, ami Marosvásárhelyen 1990-ben.”
 
Borbély László politikai alelnök is arra kérte a kormányt, vonja vissza a büntetést, ami nemcsak elfogadhatatlan és törvénytelen, de „nevetséges is, ha nem volna tragikus”. Borbély szerint a magyar himnusz nyilvános éneklését az elmúlt 20 évben már csak a szélsőséges pártok tették szóvá, a magyar nemzeti szimbólumok használatát pedig már egy 1992-es kormányhatározat lehetővé tette. 
 
Hozzátette, reméli, hogy senki sem akar az 1990-es márciusi marosvásárhelyi helyzethez hasonlót kreálni.
 
Hogy az SZKT-n elhangzottakat tényleges fenyegetésként értelmezte a román sajtó, azt az Adevarul cikke is érzékelteti, amelyet itt olvashatnak magyarul.

Hirdetés