RMDSZ: diszkriminál a Maros megyei prefektus

Feljelentette az RMDSZ a prefektust, aki szerint a magyarok mint a grófok leszármazottjai veszélyforrást jelentenek az erdélyi bíróság függetlenségére.
Hirdetés

Kovács Péter RMDSZ-főtitkár szerint a Maros megyei prefektus, Vasile Liviu Oprea nyíltan diszkriminál, pejoratív jelzőkkel illeti a magyarságot, amikor azt állítja, hogy a magyarok mint a grófok leszármazottjai veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére. A prefektus erre hivatkozott ugyanis, amikor a Bánffy-örökösök visszaszolgáltatási perének áthelyezését kérte Szászrégenből.

Az RMDSZ Mikó Imre jogvédelmi szolgálatához érkezett bejelentés alapján a szövetség a Diszkriminációellenes Tanácsnál tett feljelentést az ügyben – áll az RMDSZ mai közleményében.

Kovács úgy vélekedett: a prefektus több pontban is vét – többek között – az Emberi Jogok Európai Egyezménye, a diszkrimináció megelőzéséről és visszaszorításáról szóló 137/2000-es Kormányhatározat és Románia Alkotmányába foglaltak ellen. Ez utóbbi kimondja: igazságszolgáltatás egységes, részrehajlásmentes és egyenlő mindenki számára, valamint az állampolgárok kiváltságok és diszkrimináció nélkül egyenlők a törvény és a közigazgatás előtt. 

Fotó: Facebook.com

Hirdetés