Gányolt gázvezeték okozhatta a marosvásárhelyi robbanást

Szakszerűtlen munka + dohányzás: ennyi pont elég egy kiadós detonációhoz.
Hirdetés

A régi gázvezetékre csatlakozva egyik földszinti lakó okozhatta gondatlanságból a szombati marosvásárhelyi tömbházrobbanást – derül ki az ügyet vizsgáló bizottság jelentéséből.

A negyedik emeleti lakás nagyszobájában bekövetkezett robbanás, amely állítólag egy öngyújtó szikrája nyomán keletkezett, a szoba külső tartófalát és tetőzetét is felrepítette, ezáltal a társasház 10 m-es körzetében szóródtak szét az épülettörmelékek, üvegszilánkok. A rohammentő-szolgálat jelentése szerint az áldozatok, egy nő és egy kiskorú, enyhébb égési sérüléseket szenvedtek. A detonáció következtében a negyedik emeleti szomszédos öt lakásban is jelentős kár keletkezett.

Az érintett lakásban levágták a régi gázvezetéket, mivel új gázhálózatra csatlakoztak.

A rendőrségi közlemény szerint a munkálatot nem szakszerűen kivitelezték. Az ellentétes emeletsor földszinti lakója állítólag nem csatlakozott az új gázhálózathoz, és az eddigi jelentések szerint levágta a használaton kívüli gázvezeték ólompecsétjét, majd rácsatlakozott. A gyanúsított lakásában házkutatást is végeztek, az összegyűlt dokumentáció alapján az ügyészség vizsgálja az esetet, egyelőre 24 órára előzetes letartóztatásba helyezték, a gyanúsított azonban tagadja a vádakat. A 30 lakást érintő szerencsétlenség 13-án történt, a 13. szám alatt, az áldozatok május 13-án csatlakoztak külön gázvezetékre.

Hirdetés

A helyi rendőrség munkatársai őrzik a társasház bejáratát, belépni csakis az ott lakóknak lehetséges, ezáltal is védelmezik az illetéktelen behatolóktól az ingatlant.

A robbanás szombaton reggel kilenc óra előtt húsz perccel következett be a meggyesfalvi lakótelepen. A detonáció a Nagydisznódi (Cisnădiei) utca 13. szám alatti társasház 30-as számú kétszobás, negyedik emeleti lakását tette lakhatatlanná.
 

Hirdetés