Pártok feletti himnuszéneklés a háromszéki prefektus irodájának ablaka alatt

A sepsiszentgyörgyi Szabadság téren mintegy százötvenen gyűltek össze, hogy elénekeljék a magyar himnuszt.
Hirdetés

Mintegy 150 ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektus épülete előtt hétfőn és tiltakozott az ellen, hogy a megye prefektusa bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt. 

A résztvevők többször elénekelték a magyar himnuszt. A Magyar Polgári Párt (MPP) által kezdeményezett megmozduláson mindhárom magyar párt képviselői jelen voltak, valamint Kovászna Megye Tanácsának és Sepsiszentgyörgy önkormányzatának vezetői közül is többen megjelentek.

Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke a Székelyhon beszámolója szerint elmondta: egy nemzetet ilyen szinten megsérteni, miként azt Kovászna megye kormánymegbízottja tette, minden tűrőképességet meghalad. Felhívta a figyelmet, hogy a jelenlévők közül többen rendelkeznek kettős állampolgársággal, így saját nemzetük himnuszát énekelték hétfőn, illetve a június 4-ei megemlékezésen is.

Felszólalt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, az RMDSZ háromszéki vezetője támogatásáról biztosította az MPP-t a tiltakozássorozat minden mozzanatában. Reményét fejezte ki, hogy péntekig minden délután egyre többen éneklik együtt a himnuszt Marius Popică kormánymegbízott irodája előtt.

Marius Popică prefektus múlt szerdán bírságolta ötezer lejre az MPP-t amiatt, hogy a június 4-én tartott trianoni megemlékezés résztvevői elénekelték a magyar himnuszt. Szerdára Csíkszeredában hirdettek hasonló megmozdulást, amelyet Sepsiszentgyörgyön egy hétig naponta megismételnek.

Hirdetés

A prefektus korábban azt mondta a maszol.ro hírportálnak, hogy a bírságot azért rótta ki, mert a megemlékezésen a szervezők nem énekelték el a román himnuszt is. Hétfőn a prefektus egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a magyar himnusz eléneklését nem büntetik, csak az „intonálását”. A maszol.ro szerint a prefektus nem tudott világos magyarázatot adni arra, hogy mi a különbség az éneklés és az intonálás között, vagyis hogy mikor büntetnek, és mikor nem. Az MPP hétfői közleményben úgy vélte, a prefektusnak nem magyarázkodnia kellene, hanem a törvényesség betartását felügyelve, a békés együttélés feltételeit kellene szavatolnia Háromszéken.

Fotó: Krónika

Hirdetés